Nemzetközi foci

Mielőtt az Arsenalnál nagyon kétségbeeshettek volna, jött a beugró csatár, és mindenkit megnyugtatott

ADRIAN DENNIS / AFP
ADRIAN DENNIS / AFP
A Manchester Citytől megszerzett Gabriel Jesus nagy fogásnak tűnt az Arsenal számára, épp ezért kaptak a fejükhöz a londoni drukkerek, amikor a brazil csatár megsérült a katari vébén. Mikel Arteta edző azonban jó érzékkel bevetette az előző idény végén már bizonyító Eddie Nketiah-t, aki most is jelezte, hogy számítani lehet rá, és ha így folytatja, előbb-utóbb a válogatott meghívó is megérkezik majd.

A pályafutása során minden fontos versenysorozatot (Australian Open, Wimbledon, Roland Garros, US Open, Davis Kupa, világbajnokság, olimpia) megnyerő teniszező, Andre Agassi írta Open című, egészen fenomenális önéletrajzi könyvében, hogy mekkora fordulatot jelentett a pályafutása szempontjából, amikor belátta, nem lehet egy-egy elrontott ütésen vagy elveszített játékon agyalni, mert akkor az lesz a vége, hogy a játszma is elúszik, és könnyen lehet, hogy a végén a meccset is elbukja.

Ez a felfogás minden sportágban elengedhetetlen a sikerhez, de azért van az a helyzet, amikor tényleg nehéz túllépni azon, ha egy nagy lehetőséget elszalaszt az ember.

Például amikor egy nagy rangadó 2-2-re áll, már csak percek vannak hátra, és egy lecsorgó labdát 8-9 méterről lőhetsz kapura, de az ellenfél kapusa egészen valószínűtlen módon odaér a labdára, megfosztva ezzel egy győztes gól okozta katartikus élménytől.

Az Arsenal csatára, Eddie Nketiah bizonyára hitetlenkedve szentségelt magában, amikor a legutóbbi bajnokin a Manchester United kapusa, David de Gea kifogta közeli kísérletét, de a meccs végül úgy alakult, hogy Nketiah-nak nem kellett egész éjjel azon rágódnia, mit is csinált rosszul – ha egyáltalán – abban a szituációban (2:48-nál látható a jelenet az összefoglalóban).

A 90. percben ugyanis Martin Ödegaard lövésébe épp annyira ért bele a kapu előtt a 23 éves támadó, hogy De Gea tehetetlen legyen, és a Premier League listavezetője 3-2-re behúzza a meccset a tízes veretlenségi sorozatának ezzel búcsút intő United ellen.

A ghánai származású, de Angliában született Nketiah két góllal zárta a meccset, mivel 0-1-es állásnál ő egyenlített egy erőteljes fejessel, és a MU elleni duplával is jelezte, tévedtek azok a szurkolók, akik Gabriel Jesus sérülésénél azon sopánkodtak, hogy a brazil csatár hiányát megsínyli majd az Arsenal támadójátéka.

„Ha tényleg bajnokesélyesnek érezzük magunkat, akkor sürgősen igazolnunk kell valakit a csatársorba. Nem hagyatkozhatunk egyedül Nketiah-ra” – magyarázta a BBC-n a Paul nevű kommentelő. Igaz, ugyanazon a fórumon volt olyan, aki megérezte, hogy most jön el Nketiah ideje. „Adni kell neki egy esélyt, ő maga úgy érzi, képes megoldani a feladatot, és tudja, Arteta mit vár el egy csatártól. Úgy érzem, igazán gólerős játékos lehet, ha sikerül kibontakoznia, és mindig hajt, valamint odateszi magát, ha lehetőséget kap” – vette védelmébe Nketiah-t egy másik Arsenal-fanatikus.

Azt Mikel Arteta, a londoniak edzője is elismerte, nem látták jönni, hogy Jesus sérülése után Nketiah ennyire jól pótolja majd a Manchester Citytől megszerzett brazil kilencest.

GLYN KIRK / AFP A mozdulat, amivel eldőlt a MU elleni meccs

„Amit Eddie művel, az hihetetlen. Csak remélni tudtuk, hogy képes lesz erre, mert a mentalitása példaértékű és a képességei alapján illik a csapatba. Gabi elvesztése nagy csapás volt, de ahogy Eddie reagált erre a helyzetre, az kivételes” – dicsérte a játékosát Arteta.

Nketiah tavaly nyáron hosszabbította meg a szerződését, és bár voltak, akik akkortájt megkérdőjelezték a döntést, Arteta végig hitt benne. „Hogy mit láttam Eddie-ben? A képességeit, az eltökéltséget, a hitet, hogy neki kell lennie az Arsenal középcsatárának. Különleges srác, akit mindenki szeret ennél a klubnál. A mindene az Arsenal, és ez még egyedibbé teszi őt”.

A MU elleni első gólnál még Arteta is ugrott, amikor közelített a beadás Nketiah felé:

Nketiah az összes sorozatot tekintve 9 gólnál jár, ezzel Bukayo Sakát és Ödegaardot megelőzve ő az Arsenal házi gólkirálya. Erre is büszke lehet, meg arra is, hogy nyolc év elteltével ő lett az első Arsenal-focista, aki duplázni tudott a MU ellen, előtte ez utoljára a chilei Alexis Sáncheznek sikerült.

Abban pedig Thierry Henryt másolta, hogy a klub gólrekorderéhez hasonlóan a 90. percre tartogatta a meccset eldöntő villanást a United ellen.

„Nketiah Ian Wrightra emlékeztet engem. Nincs sok labdaérintése egy meccsen, de amikor kell, akkor tesz róla, hogy ezek nagyon is számítsanak” – mondta Nketiah-ról a korábbi MU-középpályás, a jelenleg szakkommentátorként dolgozó Roy Keane.

A Premier League-ben eddig öt gól volt az egyéni rekordja, ez tavaly az utolsó nyolc fordulóban hozta össze, amikor Arteta folyamatosan a kezdőbe jelölte, ő pedig duplázott a Chelsea elleni 4-2-es győzelemnél, két góljával eldöntötte a Leeds elleni meccset, és kivette a részét az Everton földbe döngöléséből is. A formaidőzítése jól sikerült, mivel ezek a gólok is kellettek a szerződéshosszabbításhoz, és Arteta is elismerte, amikor a csapatnak szüksége volt rá, akkor Nketiah a lehető legjobban reagált.

Az átigazolási hírekben általában jól értesült Fabrizio Romano szerint egyébként nem volt valós esély arra, hogy az Arsenal a nyáron elpasszolja Nketiah-t, akiben Arteta mellett a sportigazgató, Edu Gaspar is nagyon bízott. A csatárok közül végül azt a Folarin Balogunt adta kölcsön a klub, aki elég jó idényt fut a Reimsben, az előző hétvégén ő egyenlített a PSG otthonában a 96. percben, majd mesterhármast jegyzett a Lorient ellen, így 14 góljával vezeti a Ligue 1 góllövőlistáját.

Az Nketiah-ban rejlő potenciált már Arsene Wenger is felfedezte, aki azt mondta róla, megvan az érzéke a gólszerzéshez, de nem ez a legfőbb erőssége, hanem az, hogy sokoldalú, hogy jó az összjátékban, és hogy kivételes adottságokkal rendelkezik.

Az a legfontosabb, hogy kiegyensúlyozottan teljesítsen, és folyamatosan érzékeltetni kell, mennyire motivált. Azon vagyunk, hogy segítsünk neki, hogy kihozzon mindent magából

– magyarázta Wenger 2017-ben.

TF-Images / TF-Images via Getty Images Nketiah egy 2017-es EL-meccsen a Crvena zvezda ellen.

Két évvel később az tűnt a legjobb megoldásnak, ha az Arsenal kölcsönadja a játékost a másodosztályban szereplő Leedsnek, ahol panaszkodott amiatt, hogy nem játszik eleget, pedig úgy érezte, helye lenne a csapatban. Végül a Leedsnél három gólig jutott, és mindhármat olyan meccsen szerezte, ahol csereként nem kapott többet 20 percnél. Az Arsenal 2020 januárjában visszahívta, de a 17 Leedsben játszott bajnoki miatt az idény végén ő is kapott aranyérmet, amikor a Marcelo Bielsa által irányított csapat feljutott a Premier League-be.

A visszatérése óta szerzett gólt az FA Kupában, a Ligákupában, valamint az Európa Ligában, és ebben az idényben megmutatta, hogy nemcsak a befejezéshez ért, hanem tényleg sokoldalú játékos. A Squawka összehasonlítása alapján 90 percre vetítve több labdaérintése van (43), mint Erling Haalandnak, Darwin Núneznek és Harry Kane-nek, és ezt a triót a labdák visszaszerzésekben is veri (2,8), igaz, Gabriel Jesus mindkét mutatóban jobb nála.

Nketiah-nak 90 percenként 0,7 gólja van a bajnokságban, Haaland sokkal (1,5), Kane hangyányival (0,8) jobb nála, de a szerelésekben (1,3), a kiharcolt szabadrúgásokban (2,3), valamint a földön megnyert párharcokban (4,8) a négy említett kollégája közül csak Jesus előzi meg. A szezont remekül kezdő brazil csatár a tervek szerint február végén tér vissza, de Nketiah tett róla, hogy a csapattárs hiánya ne legyen annyira kínzó az Arsenal számára.

17 meccsen szerzett 16 góljával Nketiah az U21-es válogatott gólrekorderének számít, a felnőtt válogatottban azonban még nem lépte át a küszöböt. De Gary Neville szerint erre már nem kell sokat várni.

Gólokat lőtt, és folyamatosan nehéz helyzetbe hozta a védőket azokon a meccseken, amiket láttam. A MU ellen fantasztikus volt, és ha valaki ilyen keményen dolgozik, mint ő, az a megfelelő pillanatban megkapja érte a jutalmat.

Ha megnézzük, milyen szűkös a kínálat az angol középcsatárok között, akkor Nketiah-nak most igazán jók az esélye. Harry Kane fantasztikus, de Dominic-Calvert Lewin nincs jó formában, Jamie Vardy pedig már nem jön számításba. A legjobb dolog, amit Nketiah tehet, hogy hozzájárul az Arsenal egészen különleges idényéhez, amely bajnoki címmel kecsegtet” – fogalmazott a szakkommentátorrá avanzsáló egykori védő.

Az angol szövetségi kapitány, Gareth Southgate ott volt az Emirates Stadionban, amikor az Arsenal Nketiah góljai révén nyomta le a MU-t, de a focista egyelőre nem döntött arról, hogy az angol vagy a ghánai válogatottat szeretné képviselni felnőttszinten. Igaz, sok nyitott kérdés már nem maradt, mivel a vb előtt nemet mondott az őt megkörnyékező ghánaiaknak, ami elég egyértelmű állásfoglalás a részéről.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik