Nemzetközi foci

Vinícius-mezes bábut lógattak fel Madridban, nyomoz a rendőrség

Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A spanyol hatóságok biztonsági kamerák felvételei és közösségi médiás bejegyzések vizsgálatával igyekeznek beazonosítani azokat, akik egy hídról lelógatták a Real Madrid futballistáját, Vinícius Juniort ábrázoló bábut a múlt héten.

Az erőszakellenes bizottság a hétfői ülését követően jelentette be, hogy zajlik az ismeretlen elkövetők felkutatása, akik a Király Kupa múlt csütörtöki Real Madrid-Atlético Madrid negyeddöntője előtt a spanyol fővárosban

a brazil támadó 20-as mezébe öltöztetett próbababát lógattak le, fölé pedig egy piros molinót akasztottak, amelyen fehér betűkkel a „Madrid gyűlöli a Realt” felirat állt.

Az üzenet gyakran megjelenik az Atlético egyik ultracsoportjának transzparensein, ugyanakkor ez a társaság most nem vállalta a felelősséget az akcióért. Az eset kapcsán országszerte klubok és sportági tisztségviselők szólaltak fel elítélve a cselekedetet.

A 3-1-es Real-sikerrel zárult negyeddöntő hosszabbításában Vinícius készítette elő – igaz, nem tudatosan – Karim Benzema vezető gólját, a végeredményt pedig ő maga állította be.

Mindössze egyetlen Madrid létezik, ezt mindenki tudja. Vini szereti Madridot

– írta a találkozó után Vinícius. Másnapi nyilatkozatában kiemelte: a szeretet mindig legyőzi a gyűlöletet.

Vinícius az idény során már volt céltáblája rasszista rigmusoknak az Atlético-fanatikusok részéről. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatot ugyanakkor lezárta a spanyol állami ügyészség bizonyítékok hiánya miatt, valamint arra hivatkozva, hogy a dalok egy futballmérkőzés rivalizálásának keretein belül maradtak. Az erőszakellenes bizottság határozata nyomán a Valladolid egytucat szurkolójának ugyanakkor fejenként négyezer eurós bírságot kellett fizetnie, emellett egy évre kitiltották őket sporteseményekről, miután ugyancsak a Real támadóját inzultálták egy decemberi mérkőzés alatt. Hasonló esetről számoltak be az Athletic Bilbao drukkereit illetően a másfél héttel ezelőtti bajnokin.

A 22 esztendős futballista korábban közösségi oldalain fogalmazott meg panaszt annak kapcsán, hogy rasszista támadások érték Európába igazolása óta.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik