Nemzetközi foci

Korrupciós vádak miatt őrizetbe vették a román válogatott korábbi szövetségi kapitányát

Andreas Papakonstantinou/Pacific Press/LightRocket via Getty Images
Andreas Papakonstantinou/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

Őrizetbe vette Romániában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Victor Piturca labdarugóedzőt, a román válogatott korábbi szövetségi kapitányát, írja az MTI.

A Mediafax hírügynökség a vádhatóságtól származó értesüléseire hivatkozva azt írta, üzérkedéssel gyanúsítják a korábbi kapitányt, miután a román védelmi minisztérium (MAPN) az edző fiának, Alexandru Piturcának a cégével kötött 100 ezer ffp3-as védőmaszk beszerzéséről szóló szerződést a világjárvány idején. Ennek köszönhető, hogy Victor Piturca mellett Gabriel Tutu, a Romarm védelmi ipari tröszt vezérigazgatója is őrizetbe került.

Piturca állítólag a hadsereg sportklubjánál, a Steauánál ápolt kapcsolatain keresztül vette rá a védelmi tárca illetékeseit, hogy fia cégét bízzák meg kétmillió eurós beszerzéssel. A román média szerint azért indult eljárás a MAPN közbeszerzése ügyében, mert a Kínából importált védőmaszkok nem feleltek meg a hatályos szabványoknak és senki nem használta őket.

A szakember 2013-ban egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték bűnpártolásért a „Pénzestáska” néven elhíresült korrupciós perben, így nem először keveredett hasonló ügybe. Victor Piturca 1998 és 2014 között három időszakban, 96 mérkőzésen volt a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, 2000-ben és 2008-ban Románia az ő vezetésével jutott ki az Európa-bajnokságra.

A „Pénzestáska”-ügy

George Becali, a Steaua Bucuresti tulajdonosára 1,7 millió eurónyi készpénzzel próbálta megvesztegetni az Universitatea Cluj csapatát, hogy a kolozsvári CFR-től “pontot rabolva” segítse főtáblára jutni a Steauát a Bajnokok Ligájában. A bíróság három év letöltendő szabadságvesztést szabott ki , az ügyben Piturcát, mint Becali segítőjét hallgatták ki.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik