Nemzetközi foci

Meccsenként 10 milliós büntetést fizet a klub az edző miatt, mégis megéri nekik

Pascal POCHARD-CASABIANCA / AFP
Pascal POCHARD-CASABIANCA / AFP

Öt perc volt a jelzett hosszabbítás a PSG-Reims bajnokin, és ez már lejárt, amikor a vendégcsapat az Arsenaltól kölcsönkapott Folarin Balogun révén elvett két pontot a listavezető párizsiaktól.

Az egyenlítőgólt a pályára rohanva ünnepelte a Reims fiatal, mindössze 30 éves edzője, William Still. Bár a Reims csak a 11. a tabellán, a csapat 12 meccs óta veretlen, utoljára szeptember 18-án, a Monaco ellen fordult elő, hogy pont nélkül maradt.

A 30 éves Still – akinek a szülei angolok, de ő Belgiumban született – a legfiatalabb élvonalbeli edzőnek számít Európában, és még nem rendelkezik az UEFA Pro Licenccel, amely pedig szükséges ahhoz, hogy valaki leülhessen egy Ligue 1-csapat kispadjára. A szükséges papír hiánya miatt a Reims minden meccs után 25 ezer fontos (9,8 millió forint) büntetést fizet.

A klub azt mondta, készen vagyunk befektetni a karrieredbe, amíg nyersz

– nyilatkozta Still arról, hogy miért éri meg a Reimsnek, hogy a hiányzó papírja miatt mindig büntetést kell fizetni.

A fiatal edző abban a ligában dolgozhat, ahol olyan sztárok szereplnek, mint Lionel Messi, Kylian Mbappé vagy Neymar, és amikor ez időnként bevillan neki, akkor felteszi magának a kérdést: mi a fenét keresek én itt?!

Still fiatalabb korában éjszakákon át irányította a kiválasztott csapatot a különféle focis menedzserjátékokban, és most ugyanezt csinálja – csak élesben. Első csapata a Preston North End U14-es garnitúrája volt, majd a belga Sint-Truidennél kellett az ellenfeleket kielemeznie, aztán a Standard Liege-hez, majd a Lierse-hez vezetett az útja.

Utóbbi klubnál 24 évesen bízták rá az első csapatot, majd megfordult a Beerschotnál és újra a Standard Liege-nél, mielőtt a Reimshez került volna, ahol előbb másodedzőként számítottak rá, majd Óscar García októberi menesztése óta immár ő dirigál.

Olvasói sztorik