Nemzetközi foci

Nincs meglepetés: Messi-Mbappé verseny az év legjobbja címért

JACK GUEZ / AFP
JACK GUEZ / AFP

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nyilvánosságra hozta a 2022 legjobbja elismerésre eséllyel pályázókat. A férfiak 14-es listáján ott van a katari világbajnokságon az argentinokat győzelemre vezető, s a torna legjobbjának megválasztott argentin Lionel Messi és a döntőben mesterhármast szerző, gólkirály francia Kylian Mbappé is, a portugál Cristiano Ronaldo neve azonban nem szerepel a 14-es listán.

Utóbbi 2016-ban és 2017-ben is legjobb lett a FIFA-nál, majd a következő három évben szerepelt a legjobb három között.

Tavaly és tavaly előtt a lengyel Robert Lewandowski lett a legjobb a nemzetközi szövetségnél, a Bayern Münchentől a Barcelonához szerződött csatár most is ott van a jelöltek között. A friss világbajnok argentin válogatottból Messin kívül csak Julian Alvarez szerepel a listán, amelyen csupán négy olyan játékos van, aki nem volt ott a vb-n.

Az egyik ilyen az aranylabdás Karim Benzema, rajta kívül különböző okokból Sadio Mané, Erling Haaland és Mohamed Szalah sem lépett pályára Katarban. A jelöltek között van még Jude Bellingham, Kevin De Bruyne, Asraf Hakimi, Luka Modric, Neymar és Vinicius Junior.

Az edzők között öten pályáznak az Év Legjobbja-címre, köztük van a vb-győztes argentin Lionel Scaloni és a marokkóiakat nagy meglepetésre vb-elődöntőig vezető Valid Regragui.

Ami a Puskás-díjat illeti: Kylian Mbappé és Richarlison mellett három női játékos is bekerült az év góljának járó elismerés 11 jelöltje közé, írta az MTI.

A listán szerepel még az olasz Mario Balotelli, a francia Théo Hernández és Dimitri Payet, az U23-as találkozón eredményes ausztrál Alou Kuol, az argentin Francisco González Metilli és a lengyel Marcin Oleksy. A nőket a francia Amandine Henry, az angol Alessia Russo és a spanyol Salma Paralluelo képviseli.

A szavazásban hagyományosan a válogatottak csapatkapitányai és szövetségi kapitányai, valamint újságírók vesznek részt, a szurkolók pedig február 3-ig szavazhatnak a FIFA honlapján.

A FIFA február elején hozza nyilvánosságra a kategóriánkénti legjobb hármat, majd a díjat február 27-én, Párizsban adják át.

Olvasói sztorik