Nemzetközi foci

„Megérdemli a tiszteletet” – Ronaldóról is beszélt a portugálok új kapitánya

Horacio Villalobos#Corbis/Corbis via Getty Images
Horacio Villalobos#Corbis/Corbis via Getty Images

Igaznak bizonyultak a hírek, hétfőn ugyanis bejelentették, hogy Roberto Martínez lesz a portugál válogatott szövetségi kapitánya. A megbízása sajtóértesülések szerint 2026-ig szól.

A 49 éves spanyol szakember sajtótájékoztatót is tartott, ezen elmondta, hogy szeretne minél előbb megtanulni portugálul. Hozzátette, a portugál a világ egyik legerősebb válogatottja, amikor megkeresték őt a világbajnokság után, akkor csapódott le benne, hogy ez egy olyan lehetőség, ami motiválja őt.

Megkérdezték arról is, mik lesznek az első lépései, és hogy számol-e az idő közben Szaúd-Arábiába szerződő válogatottsági rekorderrel, Cristiano Ronaldóval.

Én nem egy íróasztal mögött hozom meg a döntéseket, úgyhogy szeretnék mindenkivel egyeztetni. Az a 26 játékos, aki szerepelt a katari vébén, jó kiindulóalap. Ő is tagja volt a keretnek. 19 éve a válogatott rendelkezésére áll, megérdemli a tiszteletet, hogy leüljünk és beszélgessünk. Tíz hetünk van rá, hogy összerakjuk a lehető legjobb csapatot

mondta Martínez, aki hozzátette, rengeteg egyeztetés vár rá, mert 54 játékos szerepel a nagy európai bajnokságokban, aki még nem töltötte be a 28. életévét, azaz nagy a merítési lehetősége.

Martínez játékosként védekező középpályás volt, spanyol, angol, skót és walesi klubja is volt, 2007-ben, 33 évesen vonult vissza, és rögtön edző lett, méghozzá a Swansea-nál. Dolgozott utána a Wigannél és az Evertonnál, utóbbitól 2016-ban menesztették, majd megbízták a belga válogatott irányításával. A csúcs egyértelműen a 2018-as világbajnoki bronzérem volt, illetve a csapat sokáig vezette a világranglistát is. A vb-bronz mellett a 2021-es Eb-n és a tavalyi világbajnokságon várakozáson alul szerepelt a csapat, előbbin a negyeddöntőben kiesett, utóbbin már a csoportkört követően búcsúzott úgy, hogy a válogatott teljesen szétesett, belső viták hátráltatták Belgiumot.

Martínez a kiesést követően jelentette be, hogy távozik, azt mondta, a döntését már a torna előtt meghozta. A vb-t követően jelentette be a portugál szövetség, hogy megválik a válogatottat 2016-ban Európa-bajnoki győzelemre vezető Fernando Santostól.

Olvasói sztorik