Nemzetközi foci

48 évesen vált hőssé a korábbi válogatott csatár

Bejutott a Francia Kupa legjobb 32 csapata közé a Chambéry Foot labdarúgócsapata, amely vasárnap idegenben 3-1-re verte a negyedik ligás Aubagne FC-t. A hír önmagában mit sem érne, ha a meccs egyik hőse nem 48 évesen adott volna gólpasszt.

Az algériai Nasszim Akrur már túl van pályafutása zenitjén, igaz, amikor a legjobb formában volt, akkor is csupán a francia élvonal két kiscsapatában szerepelt: 2002-03-ban a Troyes (13 mérkőzés, 1 gól), 2008-10 között pedig a Grenoble csapatát erősítette (75 mérkőzés, 13 gól) a Ligue 1-ben. A másodosztályban azonban 303 meccs jutott neki, ezeken 97-szer volt eredményes.

Két klubnál is legendaként tartják számon, a Grenoble és az Istres történetében is ő szerezte a legtöbb gólt, 110-et, illetve 73-at.

A támadó 2001 és 2004 között 18 alkalommal volt válogatott, hat gólt szerzett, szerepelt két Afrika-kupán is. 2020 óta a Chambéry játékosa, idén 9 bajnokin kétszer talált be. A vasárnapi kupameccsen a 78. percben lépett pályára, öt perccel később pedig egy nagy vágta után gólpasszt adott Jordan Scarantinónak, csapata ezzel nyerte meg 3-1-re a mérkőzést.

A tapasztalt csatár hetente háromszor jár edzésre az egyórás autóútra lévő Grenoble-ból, a szezonban eddig mindössze hét tréninget hagyott ki. Néha ő maga is meglepődik azon, milyen jól megy a játék.

„Hogyan lehetséges ez? Igazából nem tudom. Minden szezon elején megnézem, hogy rendben van-e a testem. Utána meg csak focizom. Megőrzöm a játék és a szórakozás örömét, mert ez mindig is bennem volt” – mondta.

A testem már nem engedi, hogy azt tegyem, amit korábban. A lábaim már nem mennek úgy, mint korábban, nincs meg a korábbi sebességem. Inkább a fejem működik, mint a lábaim, és szerencsére azért még a futballban egy működőképes fej is elég

– tette hozzá.

A kiscsapat a Francia Kupa következő körében a Lyonnal mérkőzhet meg január 22-én.

Olvasói sztorik