Nemzetközi foci

„Minden mérkőzést megvásároltak az oroszok” – Csercseszov komoly kritikát kapott egykori csapattársától

Mike Cooper / Allsport / Getty Images
Mike Cooper / Allsport / Getty Images
Bevállalós, kemény interjút adott az orosz Match TV-nek Andrej Kancselszkisz, a Manchester United egykori orosz szélsője, aki azt állította, a 2018-as labdarúgó-világbajnokságon az orosz válogatott megvásárolta a mérkőzéseket, hogy negyeddöntőig jusson.

A kétrészes interjú első részében az 53 éves sportember arról mesélt, hogy fiatalon a Dinamo Kijev játékosaként kivezényelték a Karabah-hegyvidékre, ahol három hónapig a tüntetések feloszlatásával foglalkozott.

„Minden nap menetrend szerint keltünk, lőttünk, gránátot dobtunk, erőltetett menetben futottunk. 45 másodperc alatt szétszedtem és összeraktam egy Kalasnyikovot” – mondta.

A Manchester Unitedbe maga Ferguson hívta, szerette az angliai időszakot, a mai napig felismerik még az utcán.

Az interjú második részében szóba került az orosz válogatott, illetve Sztanyiszlav Csercseszov szerepe is, akit annak idején komoly kritikával illetett, mint szövetségi kapitányt.

Jelenleg igen, ő a legjobb orosz edző, nem vitatkozom. Klubszinten jól dolgozik, de a válogatott feladatra nem alkalmas. Mert a kapus az egy kapusedző. Ezt mondtam és mondom most is

– nyilatkozta.

Arra a felvetésre, hogy miután a válogatott vb-negyeddöntőt játszott, nem illene támogató szavakkal méltatni Csercseszovot, meglepő választ adott.

„Miért támogatnám? Azért, mert mindent megvettek a világbajnokságon? Minden mérkőzést megvásároltak. Erről nem tudnak? Ugyanolyan hazai világbajnokságot játszottuk, mint 2002-ben Korea és Japán” – támadott vissza.

Szerinte nem véletlen, hogy az utolsó csoportmérkőzést elbukta a válogatott 3-0-ra Uruguay ellen, ugyanis a nyolcaddöntőben mindenképpen a spanyolokkal akart játszani.

„Elgondolkozott már azon, hogy miért távolították el egy nap alatt a spanyolok szövetségi kapitányát? És hogy pont az a Fernando Hierro jött, aki az eredménytől függetlenül a szövetségben maradt? Vajon a spanyol király miért repült Oroszországba? Higgyék el, vannak információk – és mindez idővel ki fog derülni.”

Szerinte a spanyolok kifejezetten szenvedtek a pályán, nem fociztak, csak passzolgattak. És hiába a sztárok, ha volt egy konkrét megállapodás, azt nem lehetett felrúgni.

„Az információim konkrét emberektől, futballistáktól vannak, de nem árulom el őket. Azt akarom, hogy ne tőlem jöjjön ki a teljes sztori, hanem maguktól a játékosoktól. Előbb-utóbb bevallják és elmondják.”

Úgy véli, Csercseszov munkájának valódi értékmérője a 2021-es Európa-bajnokság volt, amelyen az orosz válogatott csoportutolsóként, egy győzelemmel és két vereséggel kiesett.

A Szovjetunióban született Kancselszkisz pályafutása során 59 válogatott mérkőzésen szerepelt, 17-szer a szovjetek, 6-szor a Független Államok Közössége, 36-szor pedig az oroszok színeiben. A Sahtar Donyecktől 1991-ben vásárolta meg a Manchester United, a Sir Alex Ferguson vezette sztárcsapattal kétszer volt angol bajnok (1992-93, 1993-94), nyert FA-kupát (1994), Ligakupát (1992) és európai Szuperkupát (1991). Később megfordult többek között az Everton, a Fiorentina és a Rangers csapataiban is.

Olvasói sztorik