Nemzetközi foci

A vb 4. marokkói válogatott életébe beleszólt a politika

Javier Soriano/AFP/Getty Images
Javier Soriano/AFP/Getty Images
A katari labdarúgó-világbajnokság meglepetés csapata egy szaharai határátkelő körül kialakult vita miatt kihagyhatja az év elején Algériában megrendezésre kerülő Afrikai Nemzetek Bajnokságát (CHAN), amelyen pedig címvédőként vehetne részt.

A marokkói szövetség (FRMF) csütörtökön jelentette be, hogy csak abban az esetben indul az együttes a január 13-tól február 4-ig tartó viadalon, ha a küldöttség közvetlen repülőjárattal utazhat Rabatból az algériai Kaszentínába. Az ok, hogy Algéria több hónapos válság után – amely a két ország között egy szaharai határállomáson bontakozott ki – megszakította diplomáciai kapcsolatait Marokkóval, és bezárta a légterét a marokkói gépek előtt.

Az FRMF hozzátette: döntésükről tájékoztatták az afrikai szövetséget (CAF), egyben közbenjárását kérték, hogy a marokkói nemzeti légitársaság csapatot szállító repülője külön engedélyt kapjon az algériai landolásra. A 2009 óta létező CHAN nem azonos sorozat a kontinens rangosabb tornájával, az 1957 óta megrendezett Afrikai Nemzetek Kupájával. A marokkói csapat a korábbi hat CHAN közül a legutóbbi kettőn – 2018-ban hazai környezetben, míg az egy évvel elhalasztott 2020-as kameruni tornán – végzett elsőként.

Olvasói sztorik