Nemzetközi foci

Meghalt a vb-bronzérmes futballista, akinek a démonok tönkretették az életét

Peter Robinson - PA Images via Getty Images
Peter Robinson - PA Images via Getty Images
63 éves korában meghalt Andrzej Iwan, a lengyelek egykori 29-szeres válogatott csatára, aki 1982-ben világbajnoki bronzérmet nyert a válogatottal.

Aktív pályafutása nagy részét a Wisla Kraków csapatában töltötte 1976 és 1985 között, háromszor is szerepelt a Górnik Zabrze együttesében, míg légiósként egy szezont a német Bochumban, egyet pedig a görög Ariszban töltött. Edzőként három alacsonyabb osztályban szereplő klubnál próbálkozott, de dolgozott játékosmegfigyelőként és szakkommentátorként is.

Feleségétől, Barbarától két gyermeke született: lánya, Katarzyna és fia, Bartosz, aki szintén labdarúgó lett.

Élete nem volt botrányoktól mentes, még krakkói időszakában egyéves eltiltást kapott, amiért megvert egy pincérnőt. A 2012-ben megjelent Les (Spalony) című önéletrajzi könyvében azonban arról is mesélt,

hogy alkoholizmussal és szerencsejáték-függőséggel is kezelték, és négy öngyilkossági kísérlete is volt. Ám azokat hiába tervezte meg gondosan, egyik sem lett sikeres.

„Fiatalon, 1978-ban, majd 1982-ben is ott voltam a világbajnokságon. Kétségtelenül a rajongók bálványa voltam. 1985-ben azonban démonok kezdtek el üldözni, túl sokat ittam” – mesélte.

Azzal, hogy élete kezdett szétesni, a futballpályafutása is véget ért.

A szerencsejáték elvette a pénzem, az alkohol pedig minden nap megfosztott a méltóságomtól. Egy fiatal fiúból, aki a futballjával örömet szerzett az embereknek, egy olyan emberré váltam, akit elpusztított az élet.

Könyvét 2021-ben újabb két fejezettel bővítve ismét kiadták. Az utóbbi években krónikus tüdőbetegségben szenvedett, 2022. december 27-én halt meg Krakkóban, 63 évesen.

Olvasói sztorik