Nemzetközi foci

Egyelőre rejtély, hogy szakít-e az UEFA-val Oroszország, vagy sem

Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images
Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Az Orosz Labdarúgó Szövetség (RFSZ) a jövő hét elejére halasztotta a döntést arról, hogy kilép-e az európai szövetségből (UEFA) és csatlakozik az ázsiai konföderációhoz (AFC), írja az MTI. Az ügyben péntekre hívták össze az RFSZ végrehajtó bizottságának ülését, de a tanácskozáson nem jutottak közös nevezőre. Az ülést követő sajtótájékoztatón a szövetség elnöke, Alekszandr Djukov azt mondta:

kedden találkozunk videokonferencia útján, és akkor meghozzuk a végső döntést.

A nemzetközi szövetség (FIFA) és az UEFA február 28-án – négy nappal Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete után – felfüggesztette az orosz válogatott és az orosz klubcsapatok részvételét a nemzetközi sorozatokban. Az orosz nemzeti együttes így lemaradt a vasárnap zárult katari világbajnokság pótselejtezőjéről és nem vehet részt a 2024-es németországi Európa-bajnokság kvalifikációjában. A válogatott mindössze három barátságos mérkőzésen lépett pályára a szankciók bevezetése óta: a kirgiz, a tádzsik és az üzbég válogatott ellen játszott.

Ha az RFSZ kérelmezi, és az AFC pozitívan áll hozzá, az oroszok részt vehetnek az Ázsiában zajló sportági eseményeken. Nem ez lenne az első példa konföderáció-váltásra: Izrael 1992-ben pártolt át az európai szövetséghez, miután az AFC politikai okokból felfüggesztette tagságát, míg Ausztrália sportszakmai megfontolások miatt csatlakozott 2006 elején az AFC-hez.

Olvasói sztorik