Nemzetközi foci

Meghalt George Cohen, az angolok világbajnok jobbhátvédje

STAFF / AFP
STAFF / AFP
83 éves korában meghalt George Cohen, az 1966-os angliai labdarúgó-világbajnokságon aranyérmes házigazda válogatott jobbhátvédje.

Az egykori jobbhátvéd haláláról pénteken korábbi klubja, a Fulham számolt. Cohen az egész pályafutását itt töltötte, 459 mérkőzésen öltötte magára a nyugat-londoni együttes mezét. Játékoskarrierjének még a 30. születésnapja előtt egy térdsérülés vetett véget, edzőként a Fulham ifjúsági csapatát irányította, illetve dolgozott a ligán kívüli, amatőr Tonbridge együttesénél.

Alf Ramsey, az 1966-os válogatott szövetségi kapitánya Cohent az ország legjobb jobbhátvédjének nevezte, míg a Manchester United legendás szélsője, George Best úgy vallott róla, ő a legjobb hátvéd, aki ellen valaha játszott.

Cohen 1964-ben mutatkozott be a válogatottban, amelyben összesen 37 alkalommal szerepelt, gólt nem szerzett. A hazai vébén minden mérkőzést végigjátszott, az NSZK ellen 4-2-re megnyert döntőben csapatkapitány-helyettes volt.

„Nagyon szomorú hallani a barátom és csapattársam halálhírét. Kivétel nélkül mindenki azt mondta, hogy George szeretnivaló ember volt. Hiányozni fog, szívből jövő gondolataim feleségével, Daphnével és családjával vannak

– írta a Twitteren Sir Geoff Hurst, akin kívül már csupán Sir Bobby Charlton él a világbajnok csapatból.

Érdekesség, hogy pályafutása során egyetlen sikert ért el: világbajnok lett.

Olvasói sztorik