Nemzetközi foci

A vb-botrány után nem játszik többet a válogatottban az Inter kapusa

ISSOUF SANOGO / AFP
ISSOUF SANOGO / AFP

Bejelentette visszavonulását a válogatottól André Onana, aki fegyelmi vétsége miatt még a vasárnap zárult katari labdarúgó-világbajnokság csoportkörének vége előtt elhagyta a kameruni keretet.

Onana az afrikai csapat első számú hálóőreként kezdő volt Kamerun első csoportmérkőzésén, amelyen csapata 1-0-ra kikapott Svájctól. Rigobert Song szövetségi kapitány kritikával illette a teljesítményét, szerinte a kapus a mérkőzésen túl sok kockázatot vállalt, ebben változtatást kért tőle.

Onana azonban ezt nem fogadta el, így nézeteltérése támadt a szakemberrel.

Song ezt követően fegyelmezési céllal kihagyta a kapust a meccskeretből a kameruniak második csoportmérkőzésén, amelyen 3-3-as döntetlent játszottak Szerbiával.

A kameruni szövetség ezt követően ideiglenesen a kereten kívül helyezte Onanát, aki – nem látva esélyt a békülésre – úgy határozott: elhagyja a válogatottat, így idő előtt hazautazott Katarból.

“Minden erőmmel és energiámmal azon voltam, hogy megoldásokat találjak egy problémára, amellyel egy labdarúgó sokszor találkozik, de nem volt semmiféle törekvés a másik oldalon” – írta közösségi oldalán november végén Onana, aki kiemelte, számára mindig is a nemzeti csapat volt az első.

Egy nappal karácsony előtt az Internazionale 26 esztendős kapusa bejelentette: számára véget ért a közös történet a válogatottal.

Játékosok jönnek és mennek, a nevek feledésbe merülnek, de Kamerun minden játékos, személy felett áll. Örökkévaló, miként a szeretetem a nemzeti csapat és a népünk iránt, amely a legnehezebb pillanatokban is támogatott bennünket

– jelentette be pénteken Twitteren a 34-szeres válogatott Onana, aki – különösen a kapusokhoz képest – nagyon fiatalon döntött a válogatottság lemondása mellett. Lépését nem indokolta a hálóőr, aki idén bronzérmet nyert az Afrikai Nemzetek Kupáján a válogatottal.

Kamerun Katarban a csoportkör záró fordulójában 1-0-ra legyőzte a csoportelső Brazíliát, de a dél-amerikaiak és Svájc mögött harmadikként zárt a G jelű négyesben, így nem jutott nyolcaddöntőbe a futballtörténelem első őszi-téli vb-jén.

A kiemelt képen Onana (balra) Rigobert Songgal látható.

Olvasói sztorik