Nemzetközi foci

33 éve megoldatlan a fejbe lőtt futballista ügye

1989. november 19-én hajnalban brutális gyilkosság történt Buenos Aires egyik külvárosában, Lomas de Zamorában. A Club El Porvenir egykori válogatott kerettagját, Félix Ortét a háza előtt közvetlen közelről lőtte fejbe egy ismeretlen. Ugyan egy embert letartóztattak, de kiderült, semmi köze az ügyhöz. 33 éve senki sem tudja, miért kellett meghalnia a kivételes tehetségnek tartott labdarúgónak.

A sztárokban bővelkedő argentin labdarúgásnak számtalan olyan alakja van, akiket a világ nem ismer, miközben hazájukban komoly elismerésnek örvendenek. Ilyen lehet Félix Orte is, akiről az argentin lapok és portálok úgy írnak, mint a Banfield bálványa, illetve a Rosario Central és a Racing Club illusztris játékosa.

1956. június 2-án született Catrilóban, de családja néhány év után Buenos Airesbe költözött. Ugyan tehetséges futballistának tartották, mégis egy pékségben dolgozott, hogy megélhessen. Miután próbajátékokon vett részt, a Banfield lecsapott rá, ő pedig 20 évesen, 1976-ban bemutatkozhatott az első osztályban. Idővel a csapat egyik alapemberévé vált, a Banfield bejutott a nemzeti bajnokság negyeddöntőjébe, és végül a legendás Boca Juniorstól kapott ki.

Orte azonban olyan szenzációsan teljesített, hogy a következő évben César Luis Menotti behívta a válogatott keretébe. Ugyan nem lehetett ott a vébén – de hát a merítési lehetőség olyan nagy volt, hogy Diego Maradona sem fért be a világbajnoki keretbe –, és ugyan hivatalos mérkőzésen nem léphetett pályára a nemzeti csapatban, pár edzőmeccsen szerepelt.

Például azon az 1979. május 9-én lejátszott mérkőzésen, amelyen Argentína 5-2-re verte a Cordoba klubcsapatát, és amelyen a 18 éves Maradona megszerezte az első góljait.

Azért az Ubaldo FillolJorge Olguín, Juan Simón, Daniel Passarella, Jorge García (Victorio Ocano, 42.) – Juan Barbas, Américo Gallego, Diego Maradona – Félix Orte (Hugo Perotti, 65.), José Reinaldi (Leopoldo Luque, 46.), Oscar Ortiz névsor nem tűnik gyengének…

Bajnok volt Argentínában

Visszatérve Ortizra, 1978-ban a Rosario Central szerződtette, ő pedig nagylelkű gesztusként hatalmas összeget, állítólag 1,2 millió dollárt adományozott a banfieldi ifjúsági szakosztályok működtetésére.

Nem sokkal később az El Gráficónak elismerte: „

Nagyon jól tudom, mit jelent megfelelő felszerelés nélkül edzeni. A legkevesebb, amit tehettem egy olyan klubért, amely sokat adott nekem, az az, hogy hozzájárultam ahhoz, hogy a most kezdő gyerekek megkapják, amire szükségük van.

A Rosarióval 1980-ban bajnok lett, szerepelhetett a Libertadores-kupában, ahol öt meccsen három gólt szerzett.

1981-ben egy szezonra a Loma Negra de Olavarría csapatát választotta, majd a Racing Club következett, amellyel sikerült feljutnia az első osztályba. 1986-ban hazatért a Banfieldhez, és nagyszerű játékával és góljaival ezt a csapatot is visszajuttatta az élvonalba (igaz, onnan egy szezon után visszaeste a B ligába).

1989 közepén El Porvenirbe költözött, de folyamatos térdsérülése miatt nem tudott bemutatkozni.

Három hónappal később, november 19-én, 33 évesen kapta a gyilkos golyót.

A házuk előtt végezték ki

De mi történt? Annyit lehet tudni, hogy egy buliról tért haza hajnalban feleségével és két gyermekével, Nadiával és Mauróval. Marisa Sanfilippo bement, hogy megetesse az egyéves Nadiát, férje viszont kint maradt, hogy egyrészt sóval elriassza a kertben megbúvó csigákat, majd szokásának megfelelően a lépcsőre ülve elszopogasson egy üveg sört.

„A hajnali csendet egy robaj törte meg. Marisa Sanfilippo érezte, hogy valami komoly történt a bejáratnál. Otthagyta Nadiát az ágyon, a cumisüveget az éjjeliszekrényre tette, elhúzta a függönyt, és kinézett az ablakon. Megdöbbenve látta, hogy férje, a La Pampa becenévre hallgató futballista, Félix Lorenzo Orte súlyos sérüléssel a járdán fekszik. Egy fiatal férfit látott, aki pisztollyal a kezében beszállt egy terrakotta színű autóba” – írta a La Nación.

A 32-es kaliberű lövedék a bal arccsonton keresztül jutott be, és szétroncsolva az agyát a tarkóján távozott. Esélye sem volt.

Egy nappal a gyilkosság után a nyomozást vezető bíró, Gustavo Amoroso egy indítékot gyorsan kizárt.

„A legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy meghatározzuk a gyilkosság indítékát. Nem rablás volt, hiszen a gyilkos nem vette el a gyűrűt és az aranyláncokat, amelyeket viselt. Nagyon higgadtan viselkedett, a lövés után lassan odament egy autóhoz, amelyben hárman várták, és normál sebességgel távoztak ” – magyarázta Amoroso.

Felmentették az egyetlen gyanúsítottat

Négy nappal a gyilkosság után a Buenos Aires-i rendőrség kiadta az állítólagos gyilkos személyleírását. Egy körülbelül 25 éves, 170 centiméter magas, 70 kilós, világos bőrű, sötétbarna hajú és szemű férfit kerestek.

November 27-én jött az első hír, hogy sikerült azonosítani a tettest, két nappal később a rendőrség és a szövetségi nyomozók közös akciójában letartóztatták a 28 éves Miguel Quintanát, aki a Terrabusi kekszgyár dolgozója volt.

Az özvegy idegösszeomlásban tört ki, és azt kiabálta, hogy »Ő az, ő az!«

– írta a Crónica című újság, miközben Quintana felesége, Dinarda azt állította, hogy a gyilkosság éjszakáján a férje otthon volt, hiszen együtt aludtak.

„Valamikor hallgatniuk kell a szegények szavára is, és nem csak a rendőrökére. A férjem munkásember és nem gyilkos” – könyörgött Dinarda.

A Crónica december 1-jén arról számolt be, hogy a gyanúsított kihallgatása négy órán át tartott, és tagadta, hogy részt vett volna a futballista meggyilkolásában. Amíg a gyanúsítottat fogva tartották, a városban razziákat hajtottak végre, hogy megpróbálják megtalálni azt a terrakotta színű Peugeot 504-et, amelyben a gyilkos távozott Orte kivégzése után.

1989. december 19-én, mindössze egy hónappal a gyilkosság után, Amoroso bíró elrendelte a gyanúsított szabadon bocsátását. Quintana ellen semmilyen konkrét bizonyítékot nem találtak, ebből következően a bíró úgy ítélte meg, valóban nincs köze az ügyhöz.

Bosszú, kábítószer, tartozás?

Hogy mi történt, azóta sem tudni, ugyanis a tettest nem találták meg. Persze feltételezések és ötletek akadtak.

A Clarín három hete egy nagy írásban összegezte a tudnivalókat, abban azt írta, miután Amoroso kizárta a rablógyilkosság tényét, áttekintette a belső kört. Azt, hogy a kicsapongó életet élő, és gyakran félrelépő sztár meggyilkolása mögött állhatott-e egy bosszúéhes szerető vagy akár a friss özvegy feleség.

A Clarín szerint a házasságuk megkopott, az asszony korábban háromszor is elköltözött a hűtlenségek miatt.

De lap úgy tudja, Orte rettegett valamitől, és élete utolsó hónapjaiban alaposan felfegyverezte magát.

„Ha megszólalt a vezetékes telefon, és valaki más vette fel, akkor a hívó bontotta a vonalat. Ha viszont Orte vette fel, akkor csendben maradt, és másodpercekkel később azt mondta, »jó«, mintha egyetértene. A környéken élt egy kártyajós, akit gyakran meglátogatott. »Rosita azt mondta neki, hogy egy hozzá közel álló bántani akarta«, mondta egy környékbeli lakos.”

A rendőrség a kábítószer-kereskedelem vagy esetleges pénztartozás nyomait vizsgálta, de nem jutott előre.

1991. december 27-én az ¡Esto! című bulvárlap egy szenzációhajhász címlappal jelentkezett:

Félix Orte gyilkosai rendőrök lehetnek

Orte lánya, Nadia is hallotta ezt a verziót, és eszébe jutott egy epizód kamaszkorából.

„Elmentem a Primera de Lomas rendőrőrsre érdeklődni. Még csak 18 éves voltam. Bejelentettem magam, és egy idő után egy rendőr értem küldött. Amikor távoztam, azt mondta, ne csináljak furcsa dolgokat, mert ezt az ügyet semmi sem nyitja meg újra. Sápadtan jöttem ki” – emlékezett vissza.

Túl azon a kínon és fájdalmon, amely egész életemben nyomasztani fogja a lelkem, tele vagyok kétségekkel és kérdésekkel. Kétségbeesetten meg kell tudnom, mi történt

– idézte Nadia Ortét a Tycsports.com.

Legutóbb 1995-ben nyitották meg az aktát, de semmi előrelépés nem történt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik