Nemzetközi foci bajnokok ligája

Színészkedéssel vádolták a BL-meccsen fejbe dobott kapust

1994. szeptember 28-án botrányos mérkőzést játszott egymással az AC Milan és a Salzburg a Bajnokok Ligájában. A felek szerdán ismét összecsapnak egymással (a tét nem kisebb, mint a csoportból való továbbjutás), az osztrák sajtó természetesen nem hagyhatta ki a ziccert, hogy megkérdezze a 28 évvel ezelőtti csata főszereplőjét, a kapus Otto Konradot.

Az 1994-es meccsen az első félidő hajrájában Giovanni Stroppa szerzett vezetést a hazaiaknak, ám pillanatokkal később a hazai szurkolók egy ásványvízzel félig telt műanyag üveggel fejbe dobták Otto Konradot, az osztrák csapat kapusát.

A játékos ugyan némi ápolás után tudta folytatta a játékot, ám a második félidő 15. percében cserét kért. Mivel nem érezte jól magát, kórházba vitték, de másnap reggel kiengedték, miután megállapították, hogy nincs agyrázkódása, s csupán öt napon belül gyógyuló fejsérülést szenvedett.

A mérkőzést a Milan 3-0-ra megnyerte (a második félidőben Marco Simone duplázott), ám a Salzburg megóvta a meccset, és végül az UEFA fegyelmi bizottság igazat is adott az osztrákoknak. Az ítélet azonban furcsa lett: megmarad a végeredmény, ám a Milan nem kapja meg a győzelemért járó 2 pontot, plusz az olaszoknak a következő két, hazai pályán rendezendő BL-mérkőzését Milánótól legalább 300 kilométerre kellett megrendezniük.

Az indoklás szerint azért, mert Konrad sérülése nem befolyásolta döntően a végeredményt.

A történtek később mégis hatással voltak a továbbjutásra, ugyanis hat mérkőzés után a tízpontos Ajax mögött mindkét csapat 5-5 ponttal végzett, végül az olaszok jobb gólkülönbséggel (amely pont háromgólnyi volt) léptek tovább a negyeddöntőbe.

A sok szurkoló csak egy pozitív melléktermék

A mostani szezonban pontazonosság már biztosan nem lesz a felek között az E csoportban, ugyanakkor ismét az utolsó meccsen dől el, hogy a Chelsea mögött melyik jut tovább. A Milan hét, a Salzburg hat ponttal rendelkezik, és az olaszok helyzeti előnyét javítja, hogy hazai pályán fogadják a riválist.

Nem zárnám ki teljesen annak lehetőségét, hogy a Salzburg nyerhet Milánóban, bár a feladat óriási. Idegenben sem nyújtott eddig rossz teljesítményt, még akkor sem, ha fiatal csapatról van szó

– nyilatkozta a Der Standardnak Konrad, aki kedden ünnepli 58. születésnapját.

A Salzburgnak győzelem kell a továbbjutáshoz, de egy pont már elég lenne ahhoz, hogy tavasszal az Európa Ligában folytassa. Konrad nem hisz abban, hogy a csapat nekirohanna az olaszoknak, sokkal inkább bízik a masszív védekezésben.

Ugyanakkor kritizálta a klubot, mondván, az üzleti modell elsősorban a játékosok fejlesztéséről szól.

„Miközben más klubok a nézőkért élnek, addig Salzburgban a sok szurkoló csak egy pozitív melléktermék. Ha a csapat nyer, az remek az osztrák futballnak és a salzburgi futballnak, de nem fogok sírva fakadni” – mondta kissé provokatívan.

Visszaemlékezve a 28 évvel korábban történtekre úgy fogalmazott, olyan ítélet ma már nem lenne lehetséges.

A Milan befolyása akkoriban hatalmas volt, a kiesés katasztrofális lett volna a számukra

– mondta, hozzátéve, hogy mindenki színészkedéssel vádolta.

Bajnokok Ligája, E csoport, 6. forduló

Szerda:
21.00:
Chelsea (angol) – Dinamo Zagreb (horvát)
21.00: AC Milan (olasz) – Salzburg (osztrák)

 

A csoport állása:
1. Chelsea 10 pont
2. Milan 7
3. Salzburg 6
4. Dinamo Zagreb 4

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik