Nemzetközi foci sport

Meghalt a futball-legenda, aki kitalálta a halálcsoport elnevezést

93 éves korában meghalt Omar Borrás, az uruguayi labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya.

A szakember már az 1966-os világbajnokságon segítette az akkori szövetségi kapitány, Ondino Viera munkáját, Az 1970-es években a Huracán Buceo, majd a Montevideo Wanderers edzője volt.

1977-ben két barátságos mérkőzés erejéig irányította a válogatottat (Németország 0-2, Anglia 0-0), de komoly feladatott 1982-ben kapott, amikor átvette a nemzeti csapatot Roque Máspolitól. Uruguay akkor mélyponton volt, az 1978-as és az 1982-es világbajnokságra nem szerzett kvalifikációt, és 1967-ben nyert legutóbb Copa Américát.

Borrás azonban összerakta a csapatot, amely 1983-ban megnyerte a Copát, majd kijutott az 1986-os vébére. A sorsolás után állítólag ő használta először a halálcsoport kifejezést, miután Uruguay összekerült az NSZK, Dánia és Skócia csapataival.

Nyeretlenül, két döntetlennel ugyan sikerült kivívni a továbbjutást, de a nyolcaddöntőben Argentína megállította a csapatot (0–1).

Borrás összesen 54 meccsen irányította a válogatottat (a mérlege: 23 győzelem, 19 döntetlen, 12 vereség), ezzel az örökranglistán a második Óscar Washington Tabárez mögött, akinek 221 mérkőzése volt.

Később a Közel-Keleten dolgozott, többek között irányította a szaúdi nemzeti csapatot is.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!