Nemzetközi foci

Meghalt a futball-legenda, aki kitalálta a halálcsoport elnevezést

93 éves korában meghalt Omar Borrás, az uruguayi labdarúgó-válogatott egykori szövetségi kapitánya.

A szakember már az 1966-os világbajnokságon segítette az akkori szövetségi kapitány, Ondino Viera munkáját, Az 1970-es években a Huracán Buceo, majd a Montevideo Wanderers edzője volt.

1977-ben két barátságos mérkőzés erejéig irányította a válogatottat (Németország 0-2, Anglia 0-0), de komoly feladatott 1982-ben kapott, amikor átvette a nemzeti csapatot Roque Máspolitól. Uruguay akkor mélyponton volt, az 1978-as és az 1982-es világbajnokságra nem szerzett kvalifikációt, és 1967-ben nyert legutóbb Copa Américát.

Borrás azonban összerakta a csapatot, amely 1983-ban megnyerte a Copát, majd kijutott az 1986-os vébére. A sorsolás után állítólag ő használta először a halálcsoport kifejezést, miután Uruguay összekerült az NSZK, Dánia és Skócia csapataival.

Nyeretlenül, két döntetlennel ugyan sikerült kivívni a továbbjutást, de a nyolcaddöntőben Argentína megállította a csapatot (0–1).

Borrás összesen 54 meccsen irányította a válogatottat (a mérlege: 23 győzelem, 19 döntetlen, 12 vereség), ezzel az örökranglistán a második Óscar Washington Tabárez mögött, akinek 221 mérkőzése volt.

Később a Közel-Keleten dolgozott, többek között irányította a szaúdi nemzeti csapatot is.

Olvasói sztorik