Nemzetközi foci

Nem lehetett kérdés: Benzema nyerte az Aranylabdát

FRANCK FIFE / AFP
FRANCK FIFE / AFP

Karim Benzena nyerte az idei Aranylabdát.

A francia csatár főszerepet vállalt abban, hogy a Real Madrid duplázni tudott, vagyis megnyerte a spanyol bajnokságot és a Bajnokok Ligáját.

A 34 éves Benzema az előző BL-sorozatban 12 meccsen 15 alkalommal volt eredményes, amivel ő lett a legjobb góllövő. A 15 gól kétharmadát az egyeneses kieséses szakaszban szerezte, a PSG elleni nyolcaddöntő visszavágóján, valamint a Chelsea elleni negyeddöntő első meccsén is mesterhármassal jelentkezett. A bajnokságban pedig 32 találkozón 27 gólig jutott, így az aranyérem mellé itt is besöpörte a gólkirályi címet.

A 97-szeres francia válogatott Benzema tízévesen került az Olympique Lyonhoz, és a 2004-2005-ös idényben debütált a klub első csapatában. A Lyonban öt idényt húzott le, és zsinórban négy bajnoki címnek volt részese (2005-2008), igaz, az első kettőnél inkább még epizódszereplő volt, az utolsónál viszont 20 gólt tett a közösbe, amivel gólkirály lett a Ligue 1-ben.

A Lyon is gratulált Benzemának:

A Real Madrid 2009 nyarán szerezte meg 35 millió euróért, és a klub színeiben azóta 628 tétmeccsen lépett pályára, ezeken 327 gólt szerzett, ezzel Cristiano Ronaldo (451 gól) mögött ő áll ebben a kategóriában a második helyen az örökrangsorban.

Az ötszörös BL-győztes Benzema ma már közönségkedvenc a Realnál, pedig 2018-ban még folyamatos össztűz zúdult rá a drukkerektől. Benzema akkor még Ronaldo kedvenc játszótársa volt, aki rendre a portugál klasszis keze alá dolgozott a pályán.

Kapcsolódó
Ronaldo és Benzema: egymásra utalva
A Real-drukkerek teli szájjal szidják Benzemát, Zidane mégis folyton bizalmat szavaz a gólokat alig-alig pötyögtető honfitársának. Hogy miért? A titok nyitja Cristiano Ronaldo és az ő hatalmas egója, valamint kielégíthetetlen étvágya a kapu előtt.

Ronaldo 2018-ban hagyta el a Realt, amikor a Juventushoz igazolt, Benzema pedig az árnyékából kilépve azóta mindig eljutott 21 gólig a bajnokságban: 21, 21, 23, 27, ilyen góltermést produkált az elmúlt négy idényben.

 

Benzema karrierjét két sötét folt piszkítja be, 2008-ban több válogatottbeli csapattársával együtt egy kiskorú prostituálttal létesített szexuális kapcsolatot, az ügy vádemelésig jutott, de a focisták megúszták a büntetést, mivel nem sikerült bebizonyítani, hogy tudtak arról, hogy a lány, bizonyos Zahia még kiskorú.

A másik botrány Mathieu Valbuena szexvideós zsarolási ügye volt, amelyben Benzema is a vádlottak között szerepelt, de végül megúszta egy év felfüggesztett börtönnel. A zsarolási ügy miatt Benzema évekig nem kapott meghívót a válogatottba, és lemaradt a 2016-os Eb-ről, valamint nem volt tagja a 2018-as oroszországi világbajnokságon győztes francia garnitúrának sem.

Zinédine Zidane 1998-as első helye után Benzema az első, összességében pedig az ötödik francia aranylabdás, 34 évesen és 302 naposan pedig Stanley Matthews óta ő a legidősebb győztes.

A francia Aranylabdások:

Az első ötben Benzema mögött Sadio Mané (előző idényben még Liverpool, most Bayern), Kevin de Bruyne (Manchester City), Robert Lewandowski (tavaly Bayern, most Barcelona), valamint Mohamed Szalah (Liverpool) végzett.

A párizsi gálán a legjobb fiatalnak járó díjat ismét egy Barcelona-játékos kapta, tavaly Pedri volt a befutó, idén pedig Gavi. Először osztották ki a korábbi brazil klasszisról, Socrátesről elnevezett díjat, amelyet a legtöbbet jótékonykodó futballistának ítélnek oda. Az első díjazott a szenegáli Mané lett.

A kapusok között a BL-döntőben kilenc védést bemutató Real-klasszis, Thibaut Courtois végzett az élen, ő kapta meg a korábbi aranylabdás kapusról, Lev Jasinról elnevezett trófeát. Az év klubja a PL bajnoka, a Manchester City lett, amely összesen hat jelöltet, öt férfit és egy nőt adott az Aranylabda-szavazásra. A legjobb csatár, és ezáltal a Gerd Müller nevét viselő díj tulajdonosa Robert Lewandowski lett, aki német gólkirályként (35 találat) hagyta el a Bayern Münchent, és immár a Barca mezében riogatja a védőket, valamint kapusokat.

A nőknél címvédés történt, ismét a Barcelona játékos, Alexia Putellas lett a legjobb.

Olvasói sztorik