Nemzetközi foci bajnokok ligája

Kinyírta a bíró a Milant a vitatott kiállítással, de a szabály alapján védhető a döntése

Alberto PIZZOLI / AFP
Alberto PIZZOLI / AFP

Az angliai 3-0 után Milánóban 2-0-ra győzött a Chelsea a Milan elleni BL-rangadón, amely már a 18. percben eldőlt. Ekkor történt, hogy az olasz védelem mögé bepasszolt labdára Mason Mount rajtolt, a Milán korábbi Chelsea-játékosa, Fikayo Tomori pedig csak szabálytalanul tudta őt megállítani, ami a német bírónál, Daniel Siebertnél tizenegyest és kiállítást ért.

A büntetőt Jorginho a rá jellemző felugrós technikával belőtte, majd még a szünet előtt Pierre-Emerick Aubameyang is betalált egy szép támadás végén, tíz emberrel pedig a Milannak nem volt esélye az egyenlítésre.

A meccs alatt és után óriási vita kezdődött arról, jogos volt-e a kiállítás, és hogy mennyire állt a helyzet magaslatán a német spori, aki a durvának nem mondható találkozón a piros mellett még kilenc sárgát is kiosztott (ezt a különversenyt 6-3-ra nyerte a Milan).

Érthetetlen Siebert döntése. Tomori Mount megállítására irányuló mozdulatának intenzitása egyáltalán nem indokolja a büntetőt. Ebben az esetben nincs szó arról, hogy a védő visszahúzta volna Mountot

– elemezte a helyzetet a korábbi olasz bíró, Graziano Cesari a Mediaset nevű csatornán.

A DAZN nevű csatorna játékvezetői szakértője, Luca Marelli azt mondta, ha már büntetőt ítélt Siebert, akkor a piros lap automatikus következmény, de ő nem gondolja, hogy ebben az esetben tizenegyes járt volna Tomori megmozdulásáért.

Piero Cruciatti / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP Tomori hiába győzködte a bírót

A büntetőt értékesítő Jorginho meglepődve nevetett, amikor a meccs után szembesítették az olasz szakkommentátorok véleményével, szerinte egyértelmű volt az eset, és jogos volt a 11-es, viszont a kiállítást túl szigorú ítéletnek tartotta.

Nos, a szabály úgy szól:

Amennyiben egy játékos a saját büntetőterületén belül olyan szabálytalanságot követ el ellenfelével szemben, amely nyilvánvaló gólhelyzetet akadályoz meg, és a játékvezető büntetőrúgást ítél, akkor a játékost figyelmeztetésben kell részesíteni, ha a szabálytalanság egyben a labda megjátszására tett próbálkozás is volt; minden más esetben (pl.: visszatartás, visszahúzás, lökés, nincs lehetőség a labda megjátszására stb.) a vétkes játékost ki kell állítani.

Tomori mindkét kezével tett olyan mozdulatot, amely arra irányult, hogy kissé visszahúzza Mountot, a labda megjátszására viszont nem volt esélye, hiszen le volt maradva az angol támadótól. A bíró ezek szerint úgy ítélte meg, a kontakt megvolt, ezzel pedig megvalósult a szabályban említett eset, és így járt a piros a tizenegyes mellé.

Más kérdés, hogy a szurkolók valószínűleg még így is napokig elvitatkoznak majd rajta, hogy tényleg le kellett-e fújni Tomori megmozdulását, és az is jogos felvetés, lehet-e, kell-e ugyanúgy büntetni egy óvatlan, de nem túl erős visszahúzási kísérletet, mint egy durva becsúszást, ahol tényleg semmi esélye a védőnek a labdát eltalálni.

Ami tény: négy forduló után a Chelsea 7 pontjával vezeti a csoportot, a Salzburgnak 6, a Milannak és a Dinamo Zagrebnek 4-4 pontja van.

Olvasói sztorik