Nemzetközi foci

Négy év múlva eltűnhet a San Siro stadion

Az 1925-ben épített, majd az 1990-es olaszországi labdarúgó világbajnokság előtt egy évvel felújított híres San Siro stadiont röviddel a 2026-os téli olimpia után teljesen lebontják, feltéve, ha az eddigi bérlők, az AC Milan és az Inter Milan szándékát, terveit hivatalosan is jóváhagyják.

2026 telén ugyanis még ez a stadion ad otthont az olimpiai megnyitó ceremóniájának, ami az utolsó hivatalos esemény lesz benne, majd jönnek a buldózerek, eltűntetik a majd 100 éves múltra visszatekintő régi falakat, és a szomszédos területen „The Cathedral” néven építenek új arénát. Az eredeti tervek szerint a San Siro ikonikus külső oszlopainak egyikét megtartották volna, ám az insidethegames.biz a La  Gazzetta dello Sportra hivatkozva arról számolt be, hogy a két futballklub immár a jelenlegi stadion teljes lebontását javasolja.

A Populous nevű cég, amely korábban Wembley-, a Tottenham Hotspur-, a 2000-es sydneyi-, a 2012-es londoni olimpiai-, valamint az új Yankee Stadionon is dolgozott New Yorkban, felvázolta az új 60 ezres aréna terveit (lásd a nyitóképen).

Szerintük az új San Siro lesz „Európa legnagyszerűbb stadionja”, ahol az „egyedi ülésrendszer” közelebb hozza a szurkolókat az eseményekhez.

A becslések szerint a projekt 1,2 milliárd euróba kerül, amely nem csak a stadion építési a költségét takarja, hanem magában foglalja az egész kerület felújítását, és a hivatalos nevén Stadio Giuseppe Meazza összes bontási költségét is.

Amennyiben az AC Milan és az Inter Milan megkapja a végső engedélyt, terveik szerint a 2027-2028-as szezontól már az új helyszínen fogadhatnák a nézőket.

Olvasói sztorik