Nemzetközi foci

Félistenként tisztelték, most pereskedik a Fradi egykori csatára

Öt hónap után ismét talált magának csapatot Marko Simic, aki távol-keleti turnáéja után visszatért Európába és a szerb Radnicki Kragujevachoz szerződött. A hír önmagában még érdektelen lenne, de a futballban jártasak számára a név ismert lehet: a 34 éves csatár egy évet lehúzott az NB I-ben is a Vasas és a Ferencváros színeiben. Hogy aztán olyan magasra jusson, amire talán ő maga sem számított.

Simic 2011-12-ben még a magyar NB I-ben szerepelt, a horvátok utánpótlás-válogatott csatára a lett Daugava, az orosz Himki és a Lokomotiva Zagreb után került a Vasashoz, ahol fél év alatt tizenhat meccsen három gólt szerzett. Ez elég is volt ahhoz, hogy lecsapjon rá a Fradi, ahol nyolc meccsen egyszer volt eredményes. De ezzel be is fejeződött a magyarországi karrierje.

„Jól játszottam a Ferencvárosban, volt egy szerződésem Debrecenbe, de túlságosan megbíztam néhány szakvezetőben, és nagyot csalódtam. Majdnem két évre kiszálltam a futballból, mert nem találtam olyan csapatot, amelyet a képességeimnek megfelelőnek tartottam volna.

Nehezen tudtam leereszkedni alacsonyabb szintre, nem volt türelmem átélni néhány dolgot. De edzettem, nem veszítettem el a hitemet, pedig tudtam, hogy napról napra egyre kevesebb az esélyem

– nyilatkozta 2018 áprilisában a Sportske novostinak.

2015-ben aztán lehetőség adódott arra, hogy Ázsiába szerződjön. Két év alatt szerepelt három vietnami és két maláj csapatban, mígnem rátalált a Persija Jakarta együttesére.

2018-ban szerződött az indonézekhez, és elég gyorsan kedvenc lett. Első szezonjában 18, a másodikban 28 gólt szerzett, bajnoki és gólkirályi címet szerzett.

Igazi csúcsigazolásnak tartották, félistenként tekintettek rá.

Nem véletlenül, hiszen összességében 124 mérkőzésén 95 gólig jutott, a közönség Szuper Simicként emlegette, , 1,2 millió követőt gyűjtött össze az Instagramon és még saját sportfelszerelés-márkával is előrukkolhatott.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MARKO SIMIC (@markosimic_77) által megosztott bejegyzés

Amint megérkeztem, kezdődött az egyik legfontosabb verseny, az Elnök-kupa. Nem akarok szerénytelen lenni, de tényleg szenzációs voltam, a legjobb játékosnak választottak, gólkirály lettem. 18 év után ez volt a klub első trófeája, a szurkolók imádtak, a műsorközlő kétszer is bemondta meccsek előtt a nevem.

Még az is felmerült, hogy állampolgárságot vált, mert az indonéz válogatott nagyon hívta.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

MARKO SIMIC (@markosimic_77) által megosztott bejegyzés

A megasztárságot azonban a koronavírus-járvány elsöpörte, pontosabban a klub jelezte, hogy fizetéscsökkentéseket hajt végre, amit a horvát támadó elég nehezen élt meg.

Olyannyira, hogy bár a jövő évig szóló szerződése volt, április végén úgy döntött, hogy távozik, sőt, miután a Persija (amelyet azóta éppen egy korábbi Fradi-edző, Thomas Doll irányít) fizetési hátralékban volt, még bírósághoz is fordult.

Öt hónapig ismét csapat nélkül volt, végül kénytelen volt leereszkedni a halandók közé, és elfogadta a szerb élvonal 11. helyezettjének ajánlatát.

Olvasói sztorik