Nemzetközi foci

Az UEFA egy rakás óriásklubot megbüntetett

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nyolc olyan klubbal állapodott meg kiigazítási tervben, amely megszegte a pénzügyi fair playre vonatkozó szabályozást.

Az érintett egyesületekre bírságot is kiszabott, ez összesen 172 millió euró lenne, de az egyezség értelmében egyelőre csak 26 milliót kell ténylegesen befizetniük, a fennmaradó büntetés akkor lép érvénybe, ha nem teljesítik a megállapodásban meghatározott célokat.

Kapcsolódó
Lewandowski a zsákban, a jövő a zaciban: előremenekül a Barcelona, utána az özönvíz
Úgy tűnik, a Barcelona mindent zaciba csap annak érdekében, hogy visszatérjenek a sikerek. Kerül, amibe kerül. Na, de mi lesz, ha nem válik be a stratégia?

Három francia csapatnak, a Paris Saint-Germainnek, a Monacónak és az Olympique Marseille-nek, valamint az olasz bajnok AC Milannak és a Juventusnak, továbbá a török Besiktasnak három éven belül kell rendeznie a helyzetet, illetve kell megfelelnie az UEFA új fenntarthatósági szabályainak – melynek részeként 30 helyett már 60 millió az elfogadható veszteség mértéke –, míg az Internazionalénak és az AS Romának négy éve van a konszolidációra.

Az érintett klubok közül magasan kiemelkedik a PSG, a 172 millió eurós összbüntetésből 65 millió a rá eső rész, melyből egyelőre 10 milliót kell befizetnie.

Furcsa, vagy nem furcsa módon, azonban az FC Barcelona nincs köztük. Holott katalánoké az egyik legnagyobb adósságállomány (mindent egybevetve cirka 1,2 milliárd euró) a világfutballban. Egész nyáron azon mesterkedtek, hogy va klub pénzügyi helyzetét legalább annyira stabilizálják, hogy igazolhassanak addig nem igazolhattak, és az új igazolások regisztrálhatók legyenek az UEFA-nál.

A gigászira duzzadó bértömeget korábban Messi, Coutinho elengedésével, majd  a szerződések újratárgyalásával (Dembélé, Sergi Roberto, Piqué, Busquets, Jordi Alba) és az eladható értékek „erőszakos értékesítésével” csökkentették. Egy új, 595 millió eurós, de hosszú lejáratú hitel felvételével az adósságállomány rövid lejáratú részét átütemezzték, emellett a televíziós-, a licence- és merchandising  jogai egy részét eladták, így  sikerült is kiegyenesedniük, és most röhögnek a markukba, mert a hitelállományok tovább nőtt, ennek ellenére sikerült megúszniuk az UEFA büntetését.

Olvasói sztorik