Nemzetközi foci

Csodás gesztust tett az argentinoknak az egykori magyar futballkapitány

JAN NIENHEYSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
JAN NIENHEYSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A madridi argentin nagykövetségen keresztül szolgáltatta vissza a legendás Diego Maradona 1986-os labdarúgó világbajnoki döntőn viselt mezét Lothar Matthäus német válogatottsági rekorder, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, írta az MTI.

Kapcsolódó
Lewandowski visszatér Münchenbe – egy BL-meccs erejéig biztosan
Gulácsiék a címvédő Reallal kerültek egy csoportba.

A 61 éves exfutballista pályafutása elismeréseként és a sport területén végzett szolgálataiért emlékplakettet vett át a dél-amerikai ország spanyol fővárosban található nagykövetségén, és a ceremónia keretén belül visszaadta az argentinoknak azt a mezt, melyet Maradonától kapott a mexikói vb fináléjának félidejében.

A két játékos a meccs szünetében cserélt dresszt, a vb-trófeát pedig az argentinok hódították el, miután 3-2-re verték a németeket. A mezt egy új futballmúzeumban állítják majd ki Madridban.

Mindig nagy megtiszteltetés volt ellene játszani, és ő labdarúgóként, valamint emberként is nagyon fontos volt a számomra. Emléke mindig a szívünkben marad

– mondta Matthäus, aki azt is elárulta, hogy a németek által megnyert 1990-es vb-döntőn ugyancsak mezt cseréltek Maradonával, az a dressz pedig jelenleg egy németországi múzeumban van.

Senhan Bolelli / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A 2020. november 25-én, 60 évesen elhunyt Maradona 1986-os angolok elleni vb-negyeddöntőn viselt mezét a Sotherby’s aukciós háznál indított aukción májusban 9,3 millió dollárért (3,348 milliárd forint) vásárolták meg, ez rekordot jelentő összeg a sportfelszerelések tekintetében.

A mexikóvárosi összecsapáson Maradona két gólt szerzett, ezek közül a második egy félpályás szóló végén született, az első találat pedig az “Isten keze” néven híresült el: a csatár kézzel ütötte a kapuba a labdát, de a játékvezető és az asszisztensek ezt nem vették észre.

Olvasói sztorik