Nemzetközi foci

Robban-e az olasz futballbomba? – idén még a másodosztályban szerénykedik a leggazdagabb klub

Emilio Andreoli / Getty Images
Emilio Andreoli / Getty Images
115 éve alapították, de története során mindössze 14 idényt játszott az élvonalban a Como labdarúgócsapata, amely sohasem nyert bajnokságot vagy Olasz Kupát. Az elmúlt évek egyik legnagyobb feltámadását azonban éppen az észak-olaszországi klub produkálta, és ugyan egyelőre csak a másodosztályban szerepel, minden jel arra mutat, hogy éveken belül akár a Serie A egyik meghatározó csapata is lehet. Egy világklasszist már szerződtetett, ráadásul az olasz futballélet leggazdagabb tulajdonosi körével bír. Vajon sikerül-e megugrani az újabb szintet?

Amit úgy egy szuszra tudni kell a Comóról, nagyjából egy bekezdésben össze is zsúfoltuk, a csapat ugyanis sohasem töltött be igazán jelentős szerepet a legjobbak között.

Amire azonban nagyon büszke a klub, hogy az 1944. december 31. és 1945. július 8. között lejátszott Lombard Tornát (Torneo Benefico Lombardo) megnyerte. Ez azért volt nagy szó, mert a második világháború miatt az olasz labdarúgó-bajnokságot törölték, ezen a viadalon azonban a korszak legjelentősebb lombard csapatai (plusz a piemonti Novara) is indultak, így a Como maga mögé utasította többek között a Milant és az Ambrosiana-Intert is.

De komoly fegyvertényként szerepel a történelmében az a bravúr is, hogy a csapat az 1951–52-es idényben az első három mérkőzését megnyerve pár napig vezette az első osztályú bajnokságot.

A hőskorban természetesen akadtak magyar edzői is: 1930–1932-ben Lukács Gedeon ült a kispadon, aki itthon a MAFC-ban kezdte pályafutását, de játszott az Újpestben, a Budai 11-ben és a Miskolci VSC-ben is. Nem is volt sikertelen, hiszen első szezonjában az általa vezetett csapat veretlenül nyerte meg a harmadosztályt, amivel feljutott a Serie B-be.

1947–1948-ban két magyar edző is dolgozott a klubnál. Az első nyolc fordulóban az a Viola József (Giuseppe Viola) irányított, aki korábban első edzőként vezethette az olasz futball három nagyágyúját, a Juventust, az Intert és a Milant is, őt az MTK egykori egyszeres válogatott játékosa, Winkler Róbert (a sportsajtóban Winkler II néven volt ismert) váltotta, aki aztán 1951 és 53 között a nagy edzőcserebere során három etapban kapott még 31 meccset.

Az elmúlt 18 év alatt kétszer is csődbe jutott

A nyolcvanas években hét évet is eltöltött a legjobbak között, hogy aztán két év alatt két osztályt is zuhanjon. Az újabb fellendülésre az ezredfordulóig kellett várni, a csapat 2001-ben feljutott a Serie B-be, bár a szezon nem erről a bravúrról, hanem egy erőszakos incidensről vált híressé.

A november 19-i, Modena elleni mérkőzés után Massimiliano Ferrigno az öltözőfolyosón leütötte Francesco Bertolottit, az ellenfél középpályását, aki elesett, súlyos fejsérüléseket szenvedett, nyolc napig kómában feküdt. Az olasz szövetség két hónappal később majdnem három évre, 2003. december 31-ig eltiltotta Ferrignót, aki ellen bűnvádi eljárás is folyt, végül a bíróság 10 hónap, felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta.

A negatívumok ellenére a 2002–2003-as szezonban sikerült feljutni a Serie A-ba, azonban az élvonalbeli szereplésnek óriási csalódás, sima kiesés lett a vége. Ezzel gigantikus lejtmenetbe kapcsolt a Como: 2003–2004-ben csak a 24. lett a másodosztályban, így kiesett a Serie C1-be, ahonnan egy évvel később kipottyant a Serie C2-be.

Az egymást követő kiesések végül 2004. december 22-én anyagi csődbe juttatták a klubot, amely új névvel az amatőr Serie D-ben folytatta a működését. Ugyan 10 év után ismét a második ligáig kapaszkodott vissza, ám jött egy újabb csőd, egy újabb kényszerű névváltoztatás, és 2017 őszén a Como 1907 ismét a Serie D-ben találta magát.

A megoldás és a megmentő 2019 áprilisában érkezett, amikor a Michael és Robert Hartono tulajdonában lévő indonéz dohányipari mogul, a Djarum – a brit SENT Entertainment cégen keresztül – megvásárolta a klubot.

Az anyagi biztonság szárnyakat adott, a Como ugyanis egyből megnyerte a negyedosztályt, 2020–21-ben a Serie C élén végzett, a tavalyi 13. hely után pedig a hétvégén megkezdi sorozatban második másodosztályú idényét.

Két szezon, két feljutás, minimális kiadás

Ahogy a Gazzetta dello Sport tavaly fogalmazott: a Forbes szerint a világ 100 leggazdagabb emberei közé tartozó Hartono fivérek újra a felszínre hozták a történelmi klubot, ráadásul őrült kiadások nélkül.

Ha hinni lehet a Transfermarkt adatainak, akkor az elmúlt három évben játékosvásárlásra mindössze ötvenezer eurót költött a vezetés, ennyibe került az albán középpályás, Elvis Kabashi. Azaz talán az olasz futball nem is vette észre, hogy a profi futballhoz egy közel ötvenmilliárd dollár értékű cégbirodalom csatlakozott, amely, ha akar, elképesztő hatást gyakorolhat a bajnokságra.

Kérdés, mennyire akar?

Az biztos, hogy anyagilag nincs jobb hely Comónál, a Forbes legfrissebb kimutatása szerint ugyanis a Hartono fivérek az olasz futballélet leggazdagabbjai, személyes vagyonuk meghaladja a 45 milliárd dollárt. A második helyen álló, egykori Milan-tulajdonos, a jelenleg Monzában építkező Silvio Berlusconi 7,1 milliárd dollárja eltörpül a gigavagyon mögött, a képzeletbeli dobogó harmadik helyén a Fiorentina tulajdonosa, Rocco Commisso áll 6,1 milliárd dollárral.

Őket követi a Saputo család (Bologna, 4,8 milliárd), Dan Friedkin (AS Roma, 4,3), Paul Singler (AC Milan, 4,3), a Squinzi család (Sassuolo, 3,9), Renzo Rosso (Vicenza, 3,5 milliárd), John Elkann (Juventus, 2,1) és Antonio Percassi (Atalanta, 1,4).

Fabregas és Henry ismét együtt

Comóban azonban – úgy tűnik – tudatos építkezés zajlik, a várost és a SENT Entertainment központját, Londont sikerült összekötni egy nagynevű labdarúgóval, Dennis Wise-zal. A Chelsea korábbi, 21-szeres angol válogatott középpályását 2019. május 9-én tanácsadói feladattal bízták meg, majd 2021 februárjától ügyvezető igazgatóként és sportigazgatóként is funkcionál, továbbá vezető operatív szerepe van abban a projektben, amely magában foglalja a Sinigaglia-stadion felújítását is.

A tavalyi 13. hely ellenére ezúttal sem áldozott pénzt a keret átalakítására a vezetés, Luis Binks (Bologna) és Leonardo Mancuso (Monza) kölcsönbe jött, míg Filippo Delli Carri (Juventus), Cas Odenthal (NEC Nijmegen), az egyszeres olasz válogatott, Daniele Baselli (Cagliari) és Cesc Fabregas (AS Monaco) ingyen érkezett.

Emilio Andreoli / Getty Images Az idei nagy fogás, Cesc Fabregas és az elégedett Dennis Wise

Bizony, a spanyolok világ- (2010) és kétszeres Európa-bajnok játékosa (2008, 2012) 35 évesen még egy nagy dobásban bízik, és a klub ambíciója megadta neki azt a lehetőséget, hogy egy feltörekvő együttesben fejezze be a karrierjét, és a közeljövőben esetleg edzőként folytassa.

Ennek előfutára lehet az a lépés, hogy a spanyol klasszis részvényesként is segíteni akar, és ezen a téren újra egy csapatban játszhat egykori arsenalos társával, Thierry Henryval, aki ugyancsak a klub részvényesei közé lép.

„Nem érdekelnek az anyagiak”

Az biztos, hogy Fabregas tud élni: ki ne akarna élete során olyan városokba költözni, mint London, Barcelona és Monaco, megspékelve egy kis levezetéssel a Comói-tó partján? A spanyol középpályás tavaly májusban már jelezte, hamarosan befejezi monacói kalandját, de még játszani akar és élvezni a futballt.

„Közel 2000 hívást kaptam ügynököktől, néha olyanoktól is, akik nem is foglalkoznak focival, csak pénzt szerettek volna keresni. Szomorú volt megtapasztalni mindezt. Közöltem, hogy csak a fociról akarok beszélni, nem a pénzről.

Nem érdekelnek az anyagiak, én egy olyan projektre vágytam, amely boldoggá tesz és felizgat

– mondta a comói bemutatkozásakor.

A hívások között volt Dennis Wise-é is, akiről akkor tudta meg, hogy egy kis olasz klub új főnöke lett.

„Dennisszel csak a futballról akartam beszélni, mert az elképzeléseim világosak voltak. Mesélt a projektről, és azonnal éreztem, hogy ebben szeretnék részt venni. Azért is, mert nem csupán játékos, hanem részvényes leszek, aztán majd edző is szeretnék lenni.”

Egy klasszishoz taktikát kell igazítani

Hogy a mostani keret mire lesz elég? Jó kérdés, az biztos, hogy a szezon első tétmérkőzése egy súlyos vereséggel indult: az Olasz Kupa első fordulójában a Spezia 5-1-re kiütötte egy szinttel lejjebb lévő ellenfelét.

„A Serie A csapatok nagyon erős játékosokkal rendelkeznek, ha teret adsz nekik, nem kegyelmeznek. A 60. percig jól tartottuk magunkat, volt erőnk egyenlíteni, de akkor kaptunk egy tizenegyest és szétestünk. Onnantól hiányzott az erő és az energia, a hőséggel sem bírtunk megküzdeni. De meg kell nézni a pozitívumokat, egy órán keresztül jól tartottuk magunkat” – nyilatkozta a comói születésű edző, Giacomo Gattuso, aki 2020 decembere óta irányítja a csapatot.

Gattuso szerint egyébként is lesznek még változások, hiszen Fabregas szerződtetésével sok mindent át kell gondolnia.

Mindannyian ismerjük, és megtiszteltetés, hogy itt lehet velünk, nem mindenkinek van ilyen játékosa a keretben. Szerény és udvarias, alig várom, hogy a pályán lássam. Emellett az öltözőben, a pályán kívül is sokat segíthet nekünk

tette hozzá. Elmondta, egy ilyen labdarúgóval a soraikban felül kell vizsgálnia a taktikát is.

Eddig a 4-4-2-n dolgoztunk, amit a játékosok jól ismernek. De tekintettel Fabregasra, a 3-5-2-vel is meg kell próbálkozunk

– vélte, és valóban, a Spezia ellen már ez volt a vezérfonal.

Kíváncsian várjuk, hogy a szombati bajnoki nyitányon, az élvonalból kiesett Cagliari elleni mérkőzésen is ezzel a rendszerrel próbálkoznak-e, vagy sem.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik