Nemzetközi foci bajnokok ligája

A tavaly a Realt legyőző csapat lehet a Fradi ellenfele a BL-be jutásért

Koszticsák Szilárd/MTI
Koszticsák Szilárd/MTI

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kedden kisorsolta a Bajnokok Ligája utolsó selejtezőkörének párosításait.

Kapcsolódó
A Slovan-drukkerek szerint valaki elbeszélgethetett a Fradi-játékosokkal, a magyarok top3-as meccsélményt emlegetnek
Megszámlálhatlanul sok rendőr, egyenpólóban vonuló Fradi-drukkerek, az első meccs után nagyon optimista, majd a visszavágót követően durván csalódott szlovákok. Riport a pozsonyi Slovan-Fradiról, melyen a magyar csapat olyan bravúrt hozott össze, amilyenre ötven éve nem volt képes a nemzetközi porondon.

Mivel a harmadik fordulóban a Ferencváros is versenyben van még – a kazah Tobol és a szlovák Slovan búcsúztatása után az azeri Qarabagot kell legyőznie, hogy rájátszásba jusson –, így magyar érintettsége is volt a sorsolásnak. A magyar bajnok végül Sheriff Tiraspol-Viktoria Plzen párharc győztesét kapja az utolsó körben, amennyiben legyőzi a Qarabagot.

A Sheriff tavaly főtáblás volt a BL-ben, és a második fordulóban, a Bernabéu-stadionban legyőzte a későbbi győztes Real Madridot.

Végül összesen 7 pontot szerzett – a madridi győzelem után a Sahtar ellen gyűjtötte be a további 4 pontot –, így átkerült az Európa Liga egyenes kieséses szakaszába, ahol a portugál Braga tizenegyesekkel ejtette ki. A moldáv csapattól szerezte meg a Fradi Adama Traorét, akiért a Transfermarkt szerint 2 millió eurót fizetett.

A Sheriff keretének értékét 13,3 millió euróra teszi a Transfermarkt, ez kevesebb, mint a Qarabagé (14,10 millió), és mintegy harmada a Fradiénak (42,15 millió). A tiraspoli klub egyeduralkodója a moldáv bajnokságnak, a legutóbbi tizenegy kiírásból mindössze egyszer nem végzett az első helyen.

A Viktoria Plzen az előző idényben a Konferencia Liga selejtezőjében volt érdekelt, ahol a playoff-körig jutott, de ott 3-2-es összesítéssel alulmaradt a bolgár CSZKA Szófiával szemben.

A hatszoros cseh bajnok plzeniek a 2018-2019-es szezonban szerepeltek utoljára a BL-csoportkörben, akkor a Real, Roma, CSZKA Moszkva hármas társaságában 7 pontot gyűjtöttek, és harmadikként átkerültek az EL-be, ahol a Dinamo Zagreb kipöckölte őket a 32 között.

A Plzen, amely a finn HJK elleni BL-meccs visszavágóján tíz cseh focistát nevezett a kezdőben, a Transfermarkt szerint értékesebb, mint a Sheriff és a Qarabag, de a Fraditól elmarad a 23,53 millió eurós értékével.

Az első mérkőzésre augusztus 16-17-én kerül majd sor, a visszavágóra egy héttel később.

Amennyiben a Fradi kiesne a Qarabag ellen, akkor átkerül az EL-be, ahol az ír Shamrock Roversszel vagy az északmacedón Skupival csap össze a csoportkörért.

A BL-selejtező negyedik fordulójának párosítása:

Bajnokok ága:

Qarabag FK (azeri)/Ferencvárosi TC – FC Sheriff Tiraspol (moldovai)/FC Viktoria Plzen (cseh)
FK Bodö/Glimt (norvég)/FK Zalgiris Vilnius (litván) – PFC Ludogorec 1945 (bolgár)/GNK Dinamo (horvát)
Köbenhavn (dán) – Trabzonspor (török)
Maccabi Haifa FC (izraeli)/Apollon Limassol FC (ciprusi) – FK Crvena zvezda (szerb)/FC Pjunyik (örmény)

 

Nem bajnokok ága:
Dinamo Kijev (ukrán)/Sturm Graz (osztrák) – Benfica (portugál)/Midtjylland (dán)
Union Saint-Gilloise (belga)/Rangers FC (skót) – AS Monaco (francia)/PSV Eindhoven (holland)

Olvasói sztorik