Nemzetközi foci

Nyolc éve Messi kezéből csavarta ki a világbajnoki címet, most újra bizonyítania kell

ODD ANDERSEN / AFP
ODD ANDERSEN / AFP
Nyolc éve, 2014. július 13-án egy 22 éves cserejátékos, Mario Götze nevétől volt hangos a világsajtó. A Bayern München játékosa a 88. percben állt be csereként az argentinok elleni világbajnoki döntőn, majd a 113. percben szerzett góljával aranyéremhez segítette a németeket. A világhírnév azonban megállt ennyiben, a most 30 éves játékos a nyáron tért haza a Bundesligába, és a Frankfurtban próbál új erőre kapni.

Az 1992. június 3-án született játékos az SC Ronsberg és az FC Eintracht Hombruch után 2001-ben, kilencévesen csatlakozott a Borussia Dortmundhoz, ahol 2013-ig szerepelt, nyert két bajnoki címet (2011, 2012) és egy Német Kupát (2012). Majd jött egy hároméves müncheni kaland, amely során a Bayernnel háromszoros bajnok és kétszeres kupagyőztes lett, 2013-ban pedig az európai Szuperkupa mellett a klubvébét is megnyerte.

Kapcsolódó
A modern futball torzszülöttjének hátán tér vissza a futballba Berlusconi
Az élvonalba feljutó Monzánál nyoma sincs a kiscsapatos bájnak.

2016-ban tért vissza Dortmundba, ahol egy kupa- (2017) és egy Szuperkupa-sikernek (2019) volt részese, 2020-ban pedig a holland PSV Eindhoven ajánlatát fogadta el.

Először 2010-ben, 18 évesen kapott meghívást a német válogatottba, szerepelt a 2012-es Eb-n, majd a 2014-es vébén is. Az Argentína elleni fináléban Joachim Löw a 36 éves Miroslav Klose helyére küldte be a 88. percben, állítólag azzal a tanáccsal:

Mutasd meg a világnak, hogy jobb vagy Messinél, és eldöntheted a világbajnokságot!

Hogy így történt vagy sem, ki tudja, az tény, hogy a 113. percben ő szerezte a finálé egyetlen gólját. Nem is akárhogyan, André Schürrle bal oldali beadását mellel átvette, majd az ötös sarkáról, ballal ellőtte a hosszú bal sarokba a labdát.

Kis túlzással a 2013-as dortmundi távozása után ez volt az egyetlen olyan húzása, amire emlékeznek az emberek – igaz, ez egyúttal halhatatlanná is tette.

Talán az volt a balszerencséje, hogy túl fiatalon az ő nevéhez kötötték a dortmundi sikereket, hogy a német új generáció abszolút kirakatemberévé vált. De hogyan kellett volna ezt elviselnie 21 évesen?

Amíg a Dortmundban (2012-13), majd a Bayern Münchenben (2013-14) még képes volt arra, hogy egy szezonban legalább tíz bajnoki találatot szerezzen, és minden tétmérkőzést figyelembe véve 16, illetve 15 találattal zárjon (azért a 2014-15-ös 15 góljára, közte 9 Bundesliga-találatra is büszke lehet), azóta mindössze egyszer fordult elő, hogy legalább 10 gólt termelt. Éppen legutóbb, 2021-22-ben, a PSV-ben.

Talán ez a teljesítmény nyújtotta számára az utolsó lehetőséget, hogy otthon megmutassa mire képes: kisebb meglepetésre ugyanis az Eintracht Frankfurt látott benne fantáziát, és hároméves szerződést kötött vele

Miért nem a Liverpool?

Mario Götze a Sport Bildnek adott interjújában visszatekintett eddigi pályafutására, és bár saját bevallása szerint szinte semmit sem bánt meg, egy apró tévedését elismerte.

Amikor 2016 nyarán visszatért a Borussia Dortmundhoz 22 millió euróért, volt másik opció is. Egykori csapata mellett ugyanis az angol Liverpool is hívta, különösen Jürgen Klopp lobbizott érte, de ő nem akart az angolokhoz menni.

„A Liverpool a nyolcadik helyen végzett Klopp első szezonjában, és nem kvalifikálta magát a Bajnokok Ligájába. A csapat előtte sem volt mindig a csúcson. Ugyanakkor a Dortmund korábban kiváló szezont produkált Thomas Tuchel irányításával. Azaz adva volt egy kész, valamint egy épülő csapat.

Utólag visszagondolva azt kell mondani: a Liverpool jobb lett volna

mondta.

Hogy miként ment volna Götzének Liverpoolban a játék, csak találgatni lehet. Az viszont tény, hogy második nekifutásra Dortmundban nem talált vissza klasszis formájához, igaz, sokáig pályára sem léphetett. Hónapokig izomproblémák hátráltatták, a 2016-17-es idényben mindössze 16 tétmérkőzésen lépett pályára, ebből 2017 tavaszán csupán egyszer, 24 perc erejéig.

Akkor végre az orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy az izomproblémák anyagcserezavarokat okoztak, így az edzésektől is eltiltották.

Fél évvel később úgy nyilatkozott, soknak tűnik az öt hónapos kihagyás, de úgy látszik, meg kell tanulnia együtt élni az anyagcserezavarokkal, mert azok mostantól az élete részét képezik.

De boldog vagyok, hogy visszatértem, és azt csinálhatom, amit szeretek.

Abban, hogy újra élvezze a futballt, sokat segített, hogy a PSV-nél láttak benne fantáziát.

„Az ott eltöltött idő nagyon sokat jelentett számomra. Roger Schmidt személyében volt egy olyan edzőm, aki bízott bennem. A nemzetközi porondon is szerepelhettünk, sőt 2012 óta először nyertük meg a holland kupát.”

Ő lehet a Frankfurt meglepetésfaktora

Most visszatér a Bundesligába, ráadásul egy olyan felszállóágban lévő csapathoz, amelynek eufóriáját sokan irigylik egy kicsit. De mire lesz képes Frankfurtban?

„A képességeiről nem kell sokat mondanom, de az a tény, hogy egy olyan játékos, mint Mario Götze, számos más ajánlattal szemben teljes meggyőződéssel a Frankfurtot választotta, sokat mond arról a kiemelkedő imázsról, amelyet a klub az elmúlt néhány évben felépített” – jelentette ki Markus Krösche, a frankfurtiak sportigazgatója.

ARNE DEDERT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP Frankfurtban bármit rá lehet bízni

Való igaz, az irányítót hívta a Benfica, ahol éppen Roger Schmidt lett az edző, illetve a legjövedelmezőbb ajánlattal az MLS-ben szereplő Inter Miami is, de Götze a Bajnokok Ligája-szereplés miatt inkább a hazatérést választotta.

A Frankfurt azzal számolt, hogy a japán Kamada Daicsi, illetve a szerb Filip Kostic várható távozásával szükség lesz egy kreatív középpályásra, aki erős szélsőjátékával és a gyors kontrákra épülő támadásban meglepetésfaktor lehet.

Más kérdés, hogy egyelőre Kostic iránt nincs túl nagy kereslet, míg Kamada bombaformában tért vissza az edzésekre, azaz a szakmai stáb vakarhatja a fejét, mihez kezdjen.

Két összeillő ember

Oliver Glasner edző is lelkendezett, mert szerinte egy káprázatos nevet sikerült visszahozni a Bundesligába. A szakember áradozott a képességeiről, a helyzetmegoldó érzékéről.

„Olyan dolgokra képes, amit nem lehet csak úgy megtanulni” – mondta a tréner, aki szerint már az első telefonbeszélgetés alkalmával, pillanatok alatt sikerül megegyezniük.

„Mindkettőnknek az volt az érzése, hogy összeillünk. Az volt a benyomásom, hogy tetszettek neki az ötletek, hogy hogyan akarunk játszani, az elképzeléseink egyszerűen illeszkedtek egymáshoz” – számolt be a Frankfurt edzője. Szerinte Götze segíthet az Eintrachtnak meccseket nyerni, de ezt nem egyedül kell megoldania.

„Mariónak szüksége lesz a csapatra a győzelemhez – és fordítva” – jelentette ki.

A kirakós játék utolsó darabja

„Sok tényező szerepet játszott az átigazolásomban: a klub, a szenvedélyes szurkolók, a Bundesliga és a tárgyalások Markus Kröschével és Oliver Glasnerrel” – mondta Götze.

„Az elmúlt évek fejlődése sokat elárul a klub és a csapat karakteréről. Számomra lenyűgöző volt látni, hogyan fejlődött a Frankfurt. Az Európa Liga megnyerése pedig fantasztikus eredmény volt.”

Bár tudja, hogy nincs biztos helye a kezdőcsapatban, ez nem zavarja, van benne annyi ambíció, hogy megharcoljon a posztjáért.

Látom az erősségeimet a pálya utolsó harmadában, hogy meg kell találnom a hézagokat a kompakt védelmek ellen is. Az utolsó darab akarok lenni abban a kirakós játékban, ami hiányzott a csapatból.

Az első Bundesliga-mérkőzésén mindjárt érzelemdús lehet, hiszen a Frankfurt augusztus 5-én a Bayern Münchent fogadja.

Olvasói sztorik