Nemzetközi foci

Nem csupán a magyarokat büntette rasszizmus miatt az UEFA

Claudio BRESCIANI / TT NEWS AGENCY / AFP
Claudio BRESCIANI / TT NEWS AGENCY / AFP
Az UEFA súlyos büntetést szabott ki a Szerb Labdarúgó Szövetségre. Az üzenet egyértelmű: a rasszizmusnak és a huliganizmusnak nincs helye a futballban!

Az európai szövetség büntetése értelmében a soron következő, Svédország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzést zárt kapuk mögött kell lejátszania a szerbeknek.

Kapcsolódó
Csalódást keltő iksz után öt rúgott gól: mi történt a Fradinál egy hét alatt?
Az odavágón elért gólnélküli döntetlen után hazai pályán 5-1-re győzött a Ferencváros a kazah Tobol Kosztanaj csapata ellen, és továbbjutott a Bajnokok Ligája selejtezőjének következő fordulójába, ahol a Slovan Bratislava lesz az ellenfél. De mi volt a különbség taktikailag a két mérkőzés között?

Az UEFA a június 2-i, hazai, Norvégia elleni, és a június 12-i, szlovéniai meccseken tanúsított szurkolók magatartást miatt határozott így, ráadásul egy mérkőzésre szóló felfüggesztett eltiltást is kiszabott.

A szerbeknek három különböző incidens miatt összesen 43 ezer euró büntetést kell fizetniük: 30 ezer eurót a szurkolói rasszizmus, 5 ezer eurót a pályára lépő drukkerek és 8 ezer eurót az ellenfél játékosainak lézeres megzavarása miatt szabott ki a fegyelmi testület.

Ráadásul az UEFA két meccsre eltiltotta a szerb válogatott kapusát, Predrag Rajkovicot, aki a a Szlovénia elleni meccsen megsértett egy hivatalos személyt.

A következő, Svédország elleni mérkőzésen, szeptember 24-én Belgrádban a szerb labdarúgóknak „Mondj nemet a rasszizmusra!” feliratú transzparenssel kell bevonulniuk.

Olvasói sztorik