Nemzetközi foci

A szövetségi büntetőbíróság felmentette Platinit és Blattert a korrupciós vád alól

Franz Waelischmiller/SVEN SIMON / Sven Simon / dpa Picture-Alliance via AFP
Franz Waelischmiller/SVEN SIMON / Sven Simon / dpa Picture-Alliance via AFP

Felmentette a svájci szövetségi büntetőbíróság Joseph Blattert a Nemzetközi (FIFA) és Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnökét.

A két sportvezetőt azzal vádolták, hogy Platini kétmillió euróval megkárosította a nemzetközi szövetséget korábbi munkásságának utólagos honorálásaként. A szóban forgó 1998 és 2002 közötti időszakban a Platini valóban adott tanácsokat, amelyért szerződés szerint 300 ezer svájci frankot kapott. A francia azonban kétmilliós követelést nyújtott be 2011-ben, mert állítólag Blatterrel szóbeli megállapodást kötöttek.

Kapcsolódó

Az ügyre 2015-ben derült fény, a FIFA akkor szerződés hiányában hűtlen kezelésre hivatkozva Platinit nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Ezt később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) négy évre csökkentette. Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységre vonatkozó hatéves eltiltása októberben járt le, de aztán életbe lépett az a hat év és nyolc hónapra szóló büntetés, amelyet egyéb szabálytalanságok és törvénysértések miatt tavaly márciusban szabott ki rá a FIFA etikai bizottsága.

A bíróság most azzal indokolta döntését, hogy a csalás nem volt kétséget kizáróan megállapítható, ráadásul a bíró szerint a szóbeli megállapodás hihető, illetve valószínűtlen, hogy Platini kizárólag a szerződésbe foglalt “csekély összegért” dolgozott volna.  

Olvasói sztorik