Nemzetközi foci

A felcsúti labdarúgó beteljesítette az amerikai álmot

Facebook
Facebook

„Igen, igaz a hír, a mexikói határ mellett, El Pasóban, a helyi Locomotive FC-nél lettem akadémia igazgató” – újságolta megkeresésünkre Militár Iván. A mindössze 30 éves, szegedi illetőségű futballszakember 2008-2010 között megfordult a felcsúti Puskás Akadémián is, majd úgy döntött, a labdarúgás segítségével inkább egy amerikai egyetem sportösztöndíjasaként próbál érvényesülni.

Az Old Dominion Universityn szerzett sportmenedzsment és pszichológia alapdiplomát, és eközben az NCAA-ben érdekelt egyetemi futballcsapat kapitányi karszalagját is kiérdemelte. Az alapszak elvégzése után remek játékának köszönhetően próbajátékon vehetett részt az MLS-ben érdekelt FC Salt Lake City-nél, ám saját bevallása szerint: „Ehhez a szinthez már könnyűnek találtattam, ezért inkább visszamentem tanulni”. Az oktatásszervezési vezetéselméletből megszerzett kisdoktori diploma birtokában is maradt a futballban.

2017-től kisebb klubokban kezdett utánpótlás edzőként dolgozni, de 2019-től már a Barca Residency Academy edzőjeként folytatta egyre felfelé ívelő karrierjét, végül a Richmond United érintésével kötött ki idén nyáron El Pasóban, mint akadémia igazgató. Edzői karrierjének építése mellett többek közt több magyar honlapon publikált elemzéseket, szakértett, például számos alkalommal a 24.hu focis podcastjában, a Ziccerben is.

El Paso városa különleges hely, mivel egy masszív, az illegális határátkelőket visszatartani hivatott betonfal szeli ketté. Ez a határ. Pont mint annak idején Kelet- és Nyugat-Berlin között. A város mexikói oldalának Ciudad Juárez a neve, ahol szintén van futball, nem is akármilyen, hiszen az FC Bravos Juárez első osztályú, míg az én új klubom, az El Paso Locomotive FC felnőtt csapata a USL-ben, az észak-amerikai másodosztályban érdekelt. A mi tulajdonosainak birtokolják és irányítják a helyi baseballcsapatot és a fal túloldalán lévő Bravost is

– mutatta be új munkahelyét Militár.

„Már a korábbi munkahelyemen, a Barca Academynél is együtt dolgoztam Diego Lunával, aki tavaly nyáron igazolt az El Pasóhoz, és 17 évesen a liga egyik legjobb játékosa lett. Ennek köszönhetően éppen a napokban az MLS-es Real Salt Lake City fél millió dollárért igazolta le. Múlt heti hír, hogy egy másik USL csapatból 700 ezer dollárért igazolt játékost a francia Lille, ez is jelzi, hiába a másodosztálynak felel csak meg, a USL egy dinamikusan fejlődő liga” – mutat rá Militár arra, miért nem érdemes legyinteni az észak-amerikai futball második vonalára.

Ebből is látszik, az El Paso Locomotive tulajdonosainak kifejezetten fontos a saját utánpótlás, az, hogy minél több saját nevelésű labdarúgónak adjanak lehetőséget.

„Nekem, mint az akadémia új szakmai vezetőjének is ez a fő feladatom. Olyan szakmai környezetet és munkát kell kialakítsak a kollégákkal, hogy az U13-tól U19-ig terjedő utánpótlásunk felnőtt futballba integrálását a lehető leghatékonyabbá tegyük.

Az U19 gyakorlatilag az első csapat tartalék együttesének felel meg. Egy időben edzenek, folyamatos az átjárás a két csapat között. Ennek a menedzselése az egyik legfontosabb feladatom, és ez a legnagyobb motivációm is. Olyan pozícióba kerültem, ahol ezt az átmenetet tudom felügyelni, segíteni, végső soron erre szeretnék specializálódni az edzői karrierem következő időszakában

– mutatta be Militár, mi vár rá, mivel lenne elégedett El Pasoban.

Olvasói sztorik