Nemzetközi foci

Sallai kézzel, Orbán fejjel adott gólpasszt, tizenegyesekkel lett kupagyőztes a Lipcse

Martin Rose/Getty Images
Martin Rose/Getty Images
Története legnagyobb sikerét aratta Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik és Willi Orbán csapata. Négy magyar lépett pályára a meccsen. A díjátadó csúszott, ugyanis egy pályaszéli fotós rosszul lett a lefújás után és hosszú percekig ápolták, mielőtt mentővel elszállították a stadionból.

Az RB Leipzig története első nagy trófeáját nyerte, miután tizenegyesekkel legyőzte a Freiburgot a Német Kupa berlini döntőjében. 2004 után nyert ismét magyar játékos a sorozatban, egyből három is, Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik és Willi Orbán. A vesztes oldalon Sallai Roland szerepelt. A lipcseiek a második félidő elejétől tíz emberrel játszottak.

A lefújást követően hosszasan csúszott a díjátadó, ugyanis a hírek szerint egy fotós rosszul lett a pálya szélén. Az orvosi stáb a segítségére sietett, leplekkel takarták el az ápolást, miközben egy mentőautó is begurult a helyszínre. A fotós állapotát sikerült stabilizálni, taps kísérete mellett emelték be a mentőautóba és szállították el a kórházba.

A négy magyar válogatott labdarúgóból három kezdett, Gulácsi és Orbán a lipcsei, Sallai a freiburgi oldalon. A Freiburg jól láthatóan meglepte jóval esélyesebbnek tartott riválisát, már magasan próbált letámadni, amiből az következett, hogy a Leipzig sokkal kevesebb veszélyt jelentett a kapura, mint azt előzetesen várni lehetett.

A Freiburg ráadásul még a vezetést is megszerezte, a 19. percben ugyan Sallai kezéről pattant a labda Eggestein elé, aki a kapuba lőtt. A lipcseiek, élükön Gulácsival reklamáltak, videobíróval vissza is nézték az esetet, de érvényes maradt a találat. A Lipcsének a szünet előtt ugyan voltak villanásai, de egyenlítenie nem sikerült.

Ezen a gólon még sokat vitatkoznak majd:

A második félidőre feljavult a lipcsei játék, amikor jött az újabb csapás, az 57. percben Halstenberg kapott piros lapot, miután utolsó emberként lerántotta a gólhelyzetben kilépő Hölert.

A 61. percben beállt Szoboszlai is a Lipcsébe, lendületet adott a csapatnak, de sokáig még ezt sem sikerült gólra váltani. Jött aztán a 76. perc és a második magyar asszisztot láthattuk az este: egy felívelt labdára Orbán érkezett a tizenhatoson belülre, tovább bólintotta azt, a hosszún pedig érkezett Nkunku és kiegyenlített.

Innentől viszont felpörögtek az események, és ha nehéz lett volna megmondani, hogy a Leipzig tíz emberrel játszik, a nagy lehetőségek ugyanis Szoboszlaiék előtt adódtak. A rendes játékidő viszont nem hozta meg a döntést, úgyhogy következett a hosszabbítás, amelynek első felében a Freiburg kétszer is kapufáig jutott – másodszor Gulácsi védésének is köszönhetően –, a második kipattanóból ráadásul Demirovic gyakorlatilag az üres kapura lőhetett, de fölé célzott.

Egy keresztlécen csattanó lövés a második félidőre is jutott, Haberer egy jól pattanó labdát tűzött rá a 115. percben, de megúszta a Lipcse. Nem sokkal később a Freiburg a videobírózást úszta meg – ismét –, mert bár Olmo elesett a tizenhatoson belül Höfler szerelési kísérlete után, de a játékvezető, Sascha Stegemann a visszanézés után is úgy ítélte meg, a védő a labdát találta el előbb.

A tizenegyesekre maradt a döntés, és miután az első kör rendben lement (Orbán is belőtte a maga büntetőjét), Günter a második párban az égbe lőtte a maga kísérletét, előnybe került a Lipcse. A továbbiakban már csak szintén egy freiburgi játékos, Demirovic hibázott (a lécre bombázott), így a Lipcse nyerte meg a döntőt.

A Leipzig két elbukott döntő után nyerte meg a Német Kupát.

Korábban ez három magyar játékosnak sikerült:

  • az 1956-ban Nyugat-Európába emigrált Fazekas Árpád 1957-ben lett a Bayern München kapusa és részese volt a klub első kupagyőzelmének,
  • Détári Lajos 1988-ban győztes gólt szerzett az Eintracht Frakfurt színeiben a Bochum ellen,

  • míg Lisztes Krisztián a Stuttgart (1997-ben, igaz, akkor nem lépett pályára a sorozatban) és a Werder Bremen (2004) játékosaként is felért a csúcsra.

Magyar edzők közül egyedül Csernai Pál nyert Német Kupát, a szintén 1956-ban emigrált szakember a Bayern Münchent vezette sikerre 1982-ben.

Német Kupa, döntő

Freiburg – RB Leipzig 1-1 (1-0, 1-1) – 11-esekkel: 2-4

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik