Nemzetközi foci bajnokok ligája

Újabb BL-csavar, az egyenes kieséses meccsekben is változás jöhet

Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Reform előtt áll a Bajnokok Ligája, azt már ugyanis korábban megszavazták, hogy a 2024/25-ös szezontól kezdve négy csapattal nő a főtábla mezőnye és már 36 klub vehet majd részt a sorozatban. Dobják a csoportkört is és úgynevezett svájci rendszerben lesznek majd a mérkőzések, azaz minden csapat tíz mérkőzést játszik majd.

A brit The Times szerint további változásokat is bevezethetnek, ami az egyenes kieséses szakaszt érintené. Egészen pontosan a végjátékot, az elődöntőket és a döntőt.

Egy Final Four bevezetésében gondolkodik ugyanis az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), vagyis az utolsó mérkőzéseket egy városba vinné el a szervezet, az elődöntők pedig oda-visszavágós párharc helyett egy meccsen dőlnének el. Hasonlót láthattunk a világjárvány kitörése után, amikor 2020 nyarán, egy portugáliai minitornán zárták le a csapatok a BL-szezont.

Kapcsolódó
A BL-reform álarca alatt kvázi szuperliga rejtőzik
Ha megszavazzák a 2024-től érvényes BL-reformokat, jöhetnek a sikeresség alapján osztott plusz helyek, és fel is tehetjük a kérdést: ez mennyiben különbözik a „patás ördög” szuperliga tervezetétől?

A Times cikke szerint az ötlet az európai topklubok tetszését is elnyerte. Ha bevezetnék ezt az új formulát, azt alighanem az UEFA május 11-i, bécsi kongresszusán jelentik majd be.

Olvasói sztorik