Nemzetközi foci

KGB-ügynök lehet az örökre eltiltott ukrán legenda?

Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP
Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP

Miközben az Ukrán Labdarúgó Szövetség pénteken valóban élethosszig tartó eltiltással büntette a válogatottsági rekorder Anatolij Timoscsukot, a sajtóban ennél sokkal keményebb állítások jelentek meg a Zenit másodedzőjéről.

Kapcsolódó
Írmagja se marad az ukrán legenda futballmúltjának
Anatolij Timoscsuk nem hagyta ott a Zenitet és nem ítélte el az orosz agressziót, bűnhődnie kell.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a 144 mérkőzéssel válogatottsági rekordernek számító korábbi csapatkapitány nem foglalt nyilvánosan állást az oroszok ukrajnai háborúja ellen, miközben folytatta munkáját a szentpétervári együttesnél.

Ezért a szövetség pénteken bejelentett döntése alapján soha többé nem vállalhat labdarúgással kapcsolatos feladatokat Ukrajnában.

De az etikai és fair play bizottság azt is kérelmezte, hogy fosszák meg az edzői Pro licenctől, vonják vissza minden állami kitüntetését, töröljék az ukrán bajnoki, kupa- és szuperkupa-címei és töröljék a válogatott játékosok hivatalos nyilvántartásából.

Ami viszont sokkal letaglózóbb hír lehet hazájában: a nyilvánosságra hozott iratok szerint a sportolót tíz éve beszervezte a KGB oroszországi utódszervezete, a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Egy helyi újságíró, Vitalij Jurcsenko azt állítja, hogy ismeretlen címről, postai úton kapta meg az ezt megerősítő dokumentumokat, amelyeket a közösségi médiában posztolt. Ezekből az derül ki, hogy Timoscsuk beleegyezett és felesküdött arra, hogy az orosz titkosszolgálatoknak dolgozzon.

Hogy az iratok valódiak vagy sem, egyelőre még vizsgálják.

Olvasói sztorik