Nemzetközi foci

„Goebbels is forogna a sírjában” – beállt az ukrán seregbe a Sheriff Tiraspol edzője

Február 28-án, hétfőn egy fotó jelent meg a közösségi oldalakon, amelyből kiderült, hogy a moldovai Sheriff Tiraspol edzője, Jurij Vernidub otthagyta csapatát és csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz.

Kapcsolódó

„Egyelőre tüzérdandárrá képeznek bennünket. Nem tudom, mikor indulunk, azt sem tudni, hová. De szolgálatban vagyok, és készen állok a megvédeni Ukrajnát” – nyilatkozta.

Vernidub az Isport.us portálnak elmondta, hogyan fogadta Oroszország ukrajnai inváziójáról szóló hírt.

„Éppen Portugáliában voltunk, ahol a Bragával kellett volna játszanunk az Európa Ligában. Február 23-án, szerdán a Sheriff a meccsre repült, este edzést tartott, majd másnap, körülbelül hajnal 4:30-kor a fiam felhívott és közölte, hogy Oroszország nagyszabású offenzívát indított Ukrajna ellen. Teljes sokkban voltam, szerintem ez a Braga elleni játékunkra is hatással volt” – nyilatkozta.

A Sheriff a hazai 2-0-s győzelem után idegenben 2-0-ra kikapott, végül tizenegyesekkel kiestet a nemzetközi kupasorozatból.

„A meccs után felkerestem Vázsa Tarhnisvili klubigazgatót, és elmondtam neki, hogy amint hazaérünk, visszatérek Ukrajnába a családomhoz. Február 25-én, a délutáni órákban érkeztünk Tiraspolba, másnap reggel 7 órakor indultam el és 18 óra körül már Zaporizzsjában voltam. Ott töltöttem az éjszakát, reggel pedig bementem a sorozási hivatalba.

Megértem, ha Isten mindenkit odaküld. Ez az én döntésem, nem is lehet másként.

Hétfő este azt mondta, a klub semmit sem tudott a döntéséről. „Előbb-utóbb a Seriff vezetésének is a tudomására jut, hogy a szülőföldem védelmére mentem. Tarhnisvili meg fog érteni, mert ő is ugyanezen ment keresztül, amikor 2008-ban Oroszország háborút indított Grúzia ellen.”

JAVIER SORIANO / AFP Jurij Vernidub szeptemberben még a real madrid otthonában vezette győzelemre csapatát BL-mérkőzésen

A szakember ugyanakkor nem élt a klubvezetés ajánlatával, hogy családját Moldovába költöztesse.

„Azt javasolták, hogy költöztessem a családomat Moldovába. De amikor Zaporizzsjába utaztam, és láttam, hogy mennyi ember hagyja el hazánkat ebben a nehéz időszakban, úgy döntöttem, hogy én nem teszem meg ezt. Nem engedhetek a pánikhangulatnak.”

Vernidub abban bízik, hogy Ukrajna győztesen kerül ki ebből a háborúból, köszönhetően az erős összefogásnak.

„Láthatják, hogy harcolnak az ukránok! Szerintem Putyin megbánja, amit tett. Végül is az, hogy az ukrán nemzet összefogott, nagyon sokat ér. Látom, hányan vagyunk itt Zaporizzsjában, akik harcra készek. Szinte az egész város!

Ukrajna mindenek felett és a győzelem a miénk lesz!

Végül az ukrán edző üzent az orosz elnöknek is.

„Putyin egy szörnyeteg, egy korcs és egy vámpír egy személyben. Helyesen mondják, hogy »Putyin, baszódj meg!« 56 éves vagyok, kitől féljek? Ellenkezőleg, én már leéltem az életem. De féltem a gyerekeim, az unokáim, a feleségem, az összes rokonom. Putyin sohasem lesz az egész világ császára. Ő Adolf Hitler másolata, az orosz propagandamédia pedig maga a náci goebbelsizmus.

Bár azt hiszem, Joseph Goebbels is forogna a sírjában, mert azt még ő sem engedhette meg magának, amit az orosz televízió.

Olvasói sztorik