Nemzetközi foci

Világbajnok játékosa miatt küzd súlyos védőgondokkal a Bayern

Stefan Matzke - sampics/Corbis via Getty Images
Stefan Matzke - sampics/Corbis via Getty Images
Amióta Robert Lewandowski a Bayern Münchent erősíti, a bajoroknál a csatárposzt nem okozott gondot. A védelemben ugyanakkor folyamatosan keresik a megfelelő embereket, és néha úgy tűnik, a klub kommunikációja és hozzáállása sem az igazi. Így fordulhat elő, hogy a legjobb ember, Niklas Süle ingyen távozik a nyáron, noha még edzője, Julian Nagelsmann is harcolt érte.

A Hoffenheimben nevelkedett védő 2017 nyarán 20 millió euróért szerződött a Bayern Münchenhez, amellyel azóta négy bajnoki címet, négy Szuperkupát, két Német Kupát, egy Bajnokok Ligáját és egy klubvilágbajnokságot nyert. Eddig összesen 162 tétmérkőzésen lépett pályára a Bayern színeiben, hat gólt szerzett, a válogatottban 37 meccsen egyszer volt eredményes.

Kulcsember, akit mégis elriasztott a klub, és akiért még csak pénzt sem tud kérni, hiszen lejárt szerződésű játékosként a nyáron ingyen igazolhat a nagy rivális Borussia Dortmundhoz.

De mi történhetett Münchenben, hogy a legjobb és az egyik legtapasztaltabb védő ilyen körülmények között távozik?

Mindennek az oka a bérfeszültség

A Spiegel nagyobb cikkben foglalkozott az üggyel, és arra a következtetésre jutott, hogy mindez valószínűleg Lucas Hernándeznek (és a bérfeszültségnek) is köszönhető.

„Süle a kispadról láthatta, hogy a Bayern mennyire zavartan futballozott vasárnap a Greuther Fürth ellen, amely a szünet előtt meg is szerezte a vezetést. Az 53. perc aztán Lucas Hernández vádlisérülése és cseréje a legjobbkor jött, Süle – Dayot Upamecanóval a bal, Benjamin Pavarddal a jobb oldalon – átvette a védelem irányítását, megharcolt a labdákért, csatlakozott a támadásokhoz, és fontos érdemeket szerzett abban, hogy sikerült fordítani és nyerni” – írta a lap.

Hozzátéve, egy ilyen meccs után érdemes eltöprengeni azon, hogy a Bayern miért enged el egy hozzá hasonló klasszis védőre, akire valójában szüksége van.

De nem az első eset, hogy egy hátvédről lemond a klub, 2019 nyarán Uli Hoeness javasolta (sőt, üzente a médián át) Jérome Boatengnek, hogy hagyja el a klubot, mert szerinte idegen testnek tűnik a csapatban és változásra lenne szüksége. Boateng még egy szezont maradt, nyert bajnokságot, kupát és Bajnokok Ligáját, és csak tavaly szerződött Lyonba.

De David Alabát sem marasztalták, a jelenleg a Real Madridban futballozó osztrák válogatott játékos esete azonban összefügg Süléével.

Ők ketten a tárgyalásaik során jelezték, lényegesen több fizetést szeretnének, erre a klub válasza annyi volt, már így is az átlag felett keresnek. A bérfeszültség azonban kézzel tapintható volt, köszönhetően Lucas Hernándeznek, akiért 2019-ben 80 millió eurót (!) fizetett a Bayern, ezzel a müncheni klub történetének messze a legdrágább szerződtetése lett.

Négyszer annyiba került, mint egykor Süle, a fizetése pedig a legmagasabb, valahol 15 és 20 millió euró között mozog.

Kell egy vezér!

A 2018-ban világbajnoki címet nyert francia szereplése ugyan nem lett teljes bukás, de igazából sosem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Érthető, hogy Alaba vagy Süle azt érezte, az teljesítménye nem rosszabb, akkor miért alacsonyabb a fizetése. Főleg egy Hernández mögött, akinek erőssége a szerelés, de a pozíciós játékban, meg a támadásépítésben azért komoly hátrányokkal bír.

Most a Bayernnél ismét ott a dilemma, hogy a következő szezonra ki legyen a vezető hátul. Mert a Hernández, Upamecano, Pavard trió jó, de egyikük nem vezértípus, így szükséges találni valakit, aki átlátja a pályát, a meccsszituációt, a játékot.

Nem véletlen, hogy amikor kiderült, Süle távozik, még edzője, Julian Nagelsmann is a megtartása mellett kampányolt, mindhiába.

De ki lehet a megoldás? A Spiegel szerint nehéz kérdés, hiszen az olyan típusú védőből, amilyenre szükség lenne, nem sok van. A hírek szerint az egyik kiszemelt a Chelsea 25 éves, 54-szeres dán válogatott játékosa, Andreas Christensen, a másik a Torino brazil középső védője, a 24 éves Gleison Bremer.

Ami biztos, hogy Süle, akit emberként és profiként is nagyra becsülnek társai, továbbra is élvezni fogja az elmúlt néhány hónapot Münchenben, és játékával megmutatja a vezetőségnek, hogy mit veszítenek a távozásával.

Olvasói sztorik