Nemzetközi foci

„Az ember sose gondolja, hogy egy álommal ér fel, ha láthat” – 11 műtét után tért vissza a focista, akinek az arcába robbant a petárda

Arif Hudaverdi Yaman / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Arif Hudaverdi Yaman / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

423 nap után tért vissza a pályára a Galatasaray játékosa, Omar Elabdellaoui, aki kishíján megvakult egy petárda miatt.

A baleset 2020 szilveszter éjjelén történt, amikor Elabdellaoui a kertben meg akart gyújtani egy petárdát, amely az arcába robbant.

Azt hittem, valami belement a szemembe, de aztán éreztem, hogy ég az arcbőröm, és minden elsötétült előttem

mesélte Elabdellaoui.

A mentőben az egyik mentős készített egy fotót a durván megégett arcáról, így mire a kórházhoz ért, már csapattársak és újságírók vártak rá, a közösségi média ugyanis felkapta a sokkoló képet.

A baleset utáni első pár napban semmit nem észlelt az idő múlásából, mivel folyamatosan sötét volt, a hangokat viszont tökéletesen hallotta, sőt úgy érezte, mintha a látása elvesztése miatt minden hang sokkal jobban felerősödött volna. A baleset miatt Elabdellaoui arca annyira megégett, hogy amikor a testvére meglátogatta, összeomlott, mivel szinte felismerhetetlen volt a számára.

„Kétségbeesetten próbáltam felfogni a helyzet súlyosságát, aztán végül elkaptam az egyik orvost, és megmondtam neki, hogy tudni akarom, milyenek az esélyeim. Azt felelte, hogy a bal szemem nincs túl rossz állapotban, a jobbról viszont nem tud semmi biztatót mondani.

Abból, ahogy mondta, tudtam, hogy baj van

Elabdellaoui tavaly februárban egy Cincinnatiben dolgozó szemspecialistához került, aki szaruhártya-átültetéssel is foglalkozik, de előbb olyan állapotba kellett hozni a focista szemét, hogy egyáltalán legyen értelme elvégezni a műtétet. Az orvos, Edward Holland 5-10 százalék esélyt látott arra, hogy Elabdellaoui visszanyerje a látását, és azt mondta, négyszer rosszabb volt a helyzet, mint azoknál az általa kezelt katonáknál, akiket egy afganisztáni robbanás vakított meg.

Első lépésként plasztikai műtéttel helyre kellett állítani Elabdellaoui felső szemhéját, amelynek egyharmadát elveszítette a balesetben, majd következő szakasz volt a látás helyreállítása. Ennek az esélyeit egy közeli családtag szemfelszíni őssejt-transzplantációja nagy mértékben növelte, és szerencsére Elabdellaoui testvére, Ikram tökéletes donornak bizonyult.

„Egyáltalán nem akartam, hogy a testvéremet is megműtsék. Érdekes, hogy a többi testvérem majdhogynem csalódott volt, hogy nem közülük került ki a donor. Jó érzés volt érezni a család szeretetét”.

A 30 éves norvég futballistán összesen 11 műtétet végeztek el, és nagyon fontos volt, hogy ne veszítse el a pozitív hozzáállását akkor sem, amikor épp nagyon reménytelennek tűnt a helyzete. Bár sokáig csak a bal szemére látott, a Cincinnati Bengals NFL-csapat egyik erőnléti edzője rendszeresen edzést tartott neki, ami fiizikailag és lelkileg is kellett neki, hogy azt érezze, képes lehet még arra, hogy újra pályára lépjen.

Az edzések mentettek meg, ezek tartottak életben. Mindig az volt a legnehezebb időszak, amikor egy-egy beavatkozás után néhány hétig nem edzhettem

A csapattársai a Galatasaraynál és a válogatottnál folyamatosan tartották benne a lelket, de a családja mellett a legtöbb támogatást az ügynökétől kapta, akik végig mellette volt, még a kórházban is ott aludt a baleset után hetekig.

A focistát kezelő orvos azt mondta, Elabdellaoui volt a legmotiváltabb páciens, akivel találkozott, és az ő állhatatossága, elszántsága az orvosi csoportot is inspirálta.

A szaruhártya-transzplantációra végül tavaly szeptemberben került sor, és Elabdellaoui a kórházat elhagyva hosszú idő után levehette a tapaszt a jobb szeméről.

Igazán különleges élmény volt, nem is tudom szavakba önteni. Levettem a tapaszt, becsuktam a bal szemem, és újra láttam mindazt, ami a jobb szemem előtt történik. Egy csoda volt, valóra vált az álmom. Az ember sose gondolja, hogy egy álommal ér fel, ha láthat, hiszen természetesnek veszi

A felépülése után a focista végre ismét együtt lehetett a családjával, ami hatalmas érzelmi töltettel bírt a számára, hiszen hónapokat volt távol a feleségétől és a három gyerekétől. A Galatasaraynál januárban csatlakozott ismét teljes intenzitással a társakhoz az edzéseken, és a pályán kontaktlencsét, valamint egy speciális szemüveget kell viselnie. Amikor visszatért, a társai hatalmas öleléssel fogadták, többen sírtak is a meghatódottságtól.

Január végén egy ezdőmeccsen játszhatott ismét, saját bevállása szerint olyan izgalom fogta el, mint a debütálása alkalmával. Tétmeccsen pedig hétfőn este szerepelt újra, amikor kezdőként kapott helyet a Galata védelmének jobb oldalán a Göztepe otthonában rendezett bajnokin, amelyet 3-2-re nyertek meg Elabdellaouiék.

Az égési nyomok és sebek ugyan örökre vele maradnak, de a látását és a karrierjét visszakapta, ennél többet nem kívánhatott a szörnyű baleset után.

Olvasói sztorik