Nemzetközi foci bajnokok ligája

Az UEFA elnöke sorra kapja a leveleket az oroszországi BL-döntő miatt

Alexander DemianchukTASS via Getty Images
Alexander DemianchukTASS via Getty Images

Sorban kapja a leveleket Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke.

A sportvezetőnek azért üzentek rengetegen, mert a 2022-es Bajnokok Ligája-döntőt a szentpétervári Kresztovszkij Stadionban rendezik. Erről 2019-ben döntött a szövetség, csakhogy elmérgesedett az orosz-ukrán határon a helyzet: Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este elismerte a két szakadár „népköztársaságot”, Donyecket és Luhanszkot. Ezzel a lépésével Moszkva kétségbe vonta Ukrajna területi integritását, és az uniós, valamint a NATO tagországokat egyaránt válaszlépésre kényszerítette. Amennyiben összefoglalást olvasna, mi történt eddig, amióta kitört az ukrán-orosz válság, akkor ezt a cikket ajánljuk.

A történtek fényében két lépést várnak az emberek az UEFA vezetőjétől: egyrészt a BL-döntő helyszínének megváltoztatását, másrészt a sorozat egyik főszponzorával, az orosz Gazprommal való közös munka felfüggesztését. A felszólító üzenetek az Európai Parlament német képviselőitől is megérkeztek Ceferinhez.

Nem, a szentpétervári BL-döntőre. Nem, a Gazprom szponzori pénzére. A tétlen szemlélődés ideje lejárt, az UEFA-nak lépnie kell.

– áll egy közzétettt levélben.

Egyelőre nem reagált hivatalos közleménybe az UEFA a felvetett problémákra. A BBC beszámolója szerint a szövetség már tárgyalja a döntő helyszínének megváltoztatását.

Frissítünk!

Boris Johnson brit miniszterelnök is arra kérte kedden az Európai Labdarúgó Szövetséget, hogy helyezze át a Bajnokok Ligája döntőjét Szentpétervárról, miután Oroszország hétfőn elismerte a délkelet-ukrajnai szakadár népköztársaságok önállóságát.

Olvasói sztorik