Nemzetközi foci

Itt egy kimutatás arról, mekkora gondok vannak a Manchester Unitednél

PAUL ELLIS / AFP
PAUL ELLIS / AFP

Az elmúlt évtizedben a Manchester United volt az átigazolások legnagyobb vesztese az európai labdarúgópiacon. A CIES Football Observatory nevű svájci elemzőcsoport szerint 2012 óta az angol klub 1,545 milliárd eurót költött keretének a megerősítésére, miközben csak 470 millióra tett szert a futballisták eladásából.

Ez összesítve 1,075 milliárd eurós veszteséget jelent.

Az MU 2016-ban Premier League-rekordot döntött Paul Pogba 105,6 millió eurós leigazolásával, aki nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a szezon végén ingyen távozhat, így várhatóan ő sem hoz pénzt a konyhára. Ami a többi balul sikerült szerződést illeti, a 2015-ben 43 millió euróért érkezett Anthony Martial és a 2020-ban 47 millióért megszerzett Donny van de Beek nemrég kölcsönben a Sevillához, illetve az Evertonhoz került.

Kapcsolódó
Uzuni hős lehetett volna a Real ellen, de kihagyta a ziccert
A Granada sokáig tartotta magát a Real ellen, végül Asensio csodás lövése döntött.

Az európai veszteséglista második helyén a városi rivális Manchester City áll, a bajnokcsapat 1,699 milliárdot költött el, miközben csak 715 millió folyt be a kasszába, ez 984 milliós mínusz. Harmadik a Paris Saint-Germain 941, negyedik pedig a Barcelona 650 milliós veszteséggel.

Csakhogy míg a PSG, a City és a Barcelona számos trófeát elhódított 2012 óta, addig a Manchester United csak egy bajnoki címet szerzett, a legutóbbi serlege a 2017-es Európa Liga-diadal. A United jelenleg negyedik a PL-ben 19 ponttal lemaradva az éllovas City mögött, az FA Kupától pedig meglepetésre már a legjobb 32 között búcsúzott pénteken.

Olvasói sztorik