Nemzetközi foci

Döbbenet az Afrika Kupán, kiesett a címvédő

CHARLY TRIBALLEAU / AFP
CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Óriási meglepetésre a címvédő Algéria már a csoportkör után búcsúzott az Afrika Kupától.

A többi közt a Manchester City játékosát, Riyad Mahrezt is a kezdőcsapatban tudó algériaiak meglepetésre egy ponttal, rúgott gól nélkül várták az Elefántcsontpart elleni utolsó csoportmeccset, amelyen 54 perc után háromgólos hátrányba kerültek. Mahrez aztán kihagyott egy tizenegyest, majd ugyan összejött a szépítő gól, de végül 3-1-es vereséget szenvedett, ami egyben a búcsút jelentette – a csoport utolsó helyén. Mindezt úgy, hogy a három találkozón volt összesen 46 lövése a csapatnak, amely 5,3-as xG-t hozott össze (a helyzetek minősége alapján várható gólok száma), mégis csak egyszer talált a kapuba.

Elefántcsontpart mellett Egyenlítői Guinea jutott még tovább, míg Sierra Leone bosszankodhat: kihagyott egy tizenegyest a 85. percben, pedig ha pontot szerez Egyenlítői Guinea ellen, akkor a négy legjobb csoportharmadik egyikeként továbbjutott volna. Owono azonban védte Kei Kamara lövését.

Tunézia válogatottja a 93. percben kapott góllal 1-0-ra veszített Gambiával szemben, ám a harmadik helyezettek ranglistáján elfoglalt pozíciójának köszönhetően így is továbbjutott. A csapat az első félidőben tizenegyest hibázott. Az F csoport másik meccsén a csütörtöki sikerével első helyezettként továbbjutó Mali 2-0-ra verte Mauritánia csapatát.

Tunézia a nyolcaddöntőben Nigériával játszik majd, míg Mali ellenfele Egyenlítői-Guinea, Gambiáé pedig Guinea lesz.

A hat négycsapatos csoportból az első kettő mellett a négy legjobb harmadik jutott a legjobb 16 közé, ahol már egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem.

A döntőt február 6-án játsszák.

Afrika Kupa, 3. forduló

E csoport:

Elefántcsontpart-Algéria 3-1 (2-0)
gól: Kessie (22.), Sangare (39.), Pepe (54.), illetve Bendebka (73.)

Egyenlítői-Guinea – Sierra Leone 1-0 (1-0)
gól: Ganet (38.)

A csoport végeredménye: 1. (továbbjutott) Elefántcsontpart 7 pont, 2. (továbbjutott) Egyenlítői-Guinea 6, 3. Sierra Leone 2, 4. Algéria 1

 

F csoport:

Gambia-Tunézia 1-0 (0-0)
gól: Jallow (93.)

Mali-Mauritánia 2-0 (1-0)
gól: Haidara (2.), Koné (49., 11-esből)

A csoport végeredménye: 1. (továbbjutott) Mali 7 pont (4-1), 2. (továbbjutott) Gambia 7 (3-1), 3. (továbbjutott) Tunézia 3, 4. Mauritánia 0

Olvasói sztorik