Nemzetközi foci sport

Pierluigi Collina újabb VAR-újítással riogat

Amilyen ütemben fejlődik a technika, olyan ütemben fejleszetik a futballítéletek tisztaságát, a játékvezetők munkáját segítő elektronikus eszközöket. Ezúttal egy, akár már a 2022-es világbajnokstól bevezetendő automata lesbíró szoftverrel riogatnak.

A FIFA játékvezető bizottságának vezetője, Pierluigi Collina azt nyilatkozta a gazzetta.it-nek, hogy az általa vezetett testület már tesztelt egy hatékonynak tűnő technológiát, amelyet jövőre, a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon akár élesben is be lehetne vetni.

Kapcsolódó
VAR-hatás az NB I-ben: ki kell derülnie, ha egy játékvezető gyengébb képességű
Lezárult az NB I őszi szezonja, az első olyan, amelyben a játékvezetők munkáját a videobírós asszisztens, azaz a VAR segítette. Az MLSZ, megszakítva a bíráskodással kapcsolatos évtizedes hallgatását, nyilvánossá tette az első 17 forduló megállapításait.

A videobíró (VAR) rendszerét folyamatosan fejlesztik annak érdekében, hogy minél kevesebb legyen az állás, és a tévedés. Mivel az Arab Kupában már – az 1998 és 2003 között hat alkalommal a világ legjobb bírójának megválasztott Collina szerint kielégítőnek nevezett eredménnyel – tesztelték, ezért talán kijelenthető, már a kísérleti fázison is túl van az az új technika, amely a leshelyzeteket a lehető leggyorsabban, és teljes mértékben elektronikusan szűri ki.

„10-12 olyan kamerát alkalmazunk, amelyek  másodpercenként ötven alkalommal érzékeli az emberi test 29 pontját. A kifejlesztett szoftver a játék tempójában elemzi az adatokat.”

A kapott képet azonnal elhelyezi a képernyőn, behúzza a rácsozást, láthatóvá téve, lesen van-e a játékos vagy sem. Ezt az adatot kapja meg a VAR-szoba, vagy kocsi, akik egyből jelezhetnek a játékvezetőnek

– magyarázta az olasz sportlapnak az új rendszer működésétt a FIFA Játékvezetői Bizottságának 61 éves igazgatója.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!