Nemzetközi foci

Sírva jelentette be Agüero, hogy véget ért a karrierje

Barca TV
Barca TV

Szerdán hivatalosan is bejelentette visszavonulását Sergio Agüero, a Barcelona 33 éves argentin csatára. A klasszist október végén, mellkasi fájdalmak miatt kellett lecserélni az Álaves elleni bajnokin. A spanyol sajtó szerint szívritmuszavart állapítottak meg nála.

Agüero a Barca klubelnöke, Joan Laporta társaságában a csapattársai és családtagjai jelenlétében közölte döntését, ami láthatóan megviselte, ugyanis hosszú percekig nem tudott megszólalni a bejelentése előtt.

„Az egészségem az első. Az orvosi stáb azt mondta, a legjobb döntés, ha befejezem a játékot. Úgyhogy elhagyom a Barcelonát és felhagyok a profi labdarúgással. (…) Emelt fővel, boldogan távozhatok. Nem tudom, mi vár majd rám a következő életben, azt viszont tudom, hogy sok ember van, akik a legjobbat akarják nekem” – mondta könnyeivel küszködve a játékos, akit a sajtótájékoztató végén felállva tapsoltak.

Korábbi angol klubját, a Manchester Cityt Txiki Begiristain mellett az edző, Josep Guardiola képviselte, akik ugyancsak ezer szállal kötődnek a Barcelonához.

Agüero alig múlt 15 éves, amikor 2003-ban debütált az Independiente első csapatában, és ugyan abban a szezonban már nem lépett többet pályára, a következő három idényben fokozatosan építették be a csapatba, a 2005/06-os idényben pedig már 36 mérkőzés jutott neki, ezeken pedig 18 -szor talált be a kapuba. Nem volt kérdés, hogy Európa felé veszi az irányt, az Atlético Madrid csapott le a játékjogára, ahol hamar berobbant a köztudatba, 2007-ben ő érdemelte ki a világ legjobb fiatal játékosának járó Golden Boy díjat.

A spanyol csapatban ugyan még csak a dobogó sem jött össze a bajnokságban, 2010-ben (Gera Zoltán és a Fulham ellen) az Európa Ligát megnyerte az Atlético, amely abban az évben spanyol kupadöntőzött is. Az ott töltött szezonok során kétszer is házi gólkirály volt.

2011 nyarán jött az újabb szintlépés, ekkor igazolta le a Manchester City, ahol rögtön az első szezonjában klublegendává vált.

Ki ne emlékezne a 2012-es szezonhajrára, amikor a City és a United fej fej mellett érkezett meg az utolsó fordulóhoz, azonos pontszámmal állt a két csapat, a Cityek annyi előnye volt, hogy jobb volt a gólkülönbsége. Az utolsó körben aztán a United otthon 1-0-ra megverte a Sunderlandet, míg a City hiába vezetett, majd került aztán emberelőnybe, 2-1-es hátrányba került a QPR otthonában. Edin Dzeko a 92. percben egyenlített, majd Agüero a 94. percben megszerezte az aranyat érő gólt, a Manchester City 44 év után lett ismét élvonalbeli bajnok.

Sergio Agüero összesen öt bajnoki címet nyert a Manchester Cityvel, mellette még további tíz trófeát, 2021-ben pedig a Bajnokok Ligája döntőjéig menetelt a csapattal. A Premier League-ben szerzett 184 találata a negyedik legtöbb, ő az angol bajnokság történetének legeredményesebb külföldi játékosa.

Közben az argentin válogatottal kétszer nyert U20-as vébét, 2008-ban olimpiai bajnok volt, míg a felnőttekkel 2014-ben vb-ezüstöt, 2021-ben Copa Américát nyert.

CARL DE SOUZA / AFP

Idén májusban egyezett meg, hogy miután távozik a Citytől, a Barcelona játékosa lesz. Némi adminisztrációs huzavona és egy vádlisérülés után októberben debütált, az első gólját pedig az El Clásicón szerezte, igaz, a Barca 2-1-re kikapott a Real Madridtól. Egy héttel később kezdett, de nehéz légzésre panaszkodott, mellkasi fájdalmai voltak az Alavés elleni bajnokin. Lecserélték, azóta nem játszott, és már akkor elterjedt, hogy szívritmuszavart állapítottak meg nála, így bejelenti a visszavonulását.

Olvasói sztorik