Nemzetközi foci

Meghalt Horst Eckel, a vb-döntőben a magyarokat legyőző német csapat utolsó élő tagja

FIRO / AUGENKLICK/FIRO / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
FIRO / AUGENKLICK/FIRO / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Nyolcvankilenc éves korában pénteken elhunyt Horst Eckel, aki az utolsó élő tagja volt annak a nyugatnémet labdarúgó-válogatottnak, amely az 1954-es világbajnokság berni döntőjében nagy meglepetésre 3-2-re legyőzte a magyar Aranycsapatot.

Az Agár becenévvel illetett sportember összesen 32-szer szerepelt a Nationalelfben, 1949 és 1960 között az 1. FC Kaiserslautern játékosa volt, s pályafutása során mindössze egyszer váltott klubot, 1960-tól hat évig a SV Röchling Völklingen csapatát erősítette. A Kaiserslauternnel 1951-ben és 1953-ban bajnokságot nyert.

A lefújáskor tudtuk, hogy világbajnokok vagyunk. De azt, hogy ez otthon mennyit jelent az embereknek, azt csak akkor éreztük, amikor újra német földre léptünk. Nagyszerű fogadtatásban volt részünk

– emlékezett egyszer az 1954-es vb-döntőre.

A II. világháború vége után kilenc évvel a győzelem politikailag és gazdaságilag is nagy lökést adott a németeknek, százezrek várták haza a friss világbajnok csapatot szállító vonatot. Eckel ugyanakkor mindig visszautasította, hogy “berni hősnek” nevezzék.

„Teljesen normális ember maradtam” – hangoztatta gyakran Eckel, a finálé legfiatalabb játékosa, aki egyike volt annak a két német futballistának, aki a vb mind a hat mérkőzésén játszott.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik