Nemzetközi foci

Sok értelmetlen sportszabályt hozott a pandémia, de a román mindent visz

Marvin Ibo Guengoer / GES-Sportfoto / dpa Picture-Alliance via AFP
Marvin Ibo Guengoer / GES-Sportfoto / dpa Picture-Alliance via AFP

Romániában a koronavírus-járvány miatt az elmúlt hónapban kitiltották a szurkolókat a stadionokból és a csarnokokból. A helyzet változni fog, bár egyelőre elég kaotikusnak tűnik mindez.

Novák Károly Eduárd román sportminiszter bejelentette, december 1-től a létesítmények 30 százalékos kihasználtsággal ismét működhetnek, de csak azok a zöld igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be, akik ezzel igazolják, hogy beoltottak vagy koronavírus-fertőzésen átesettek.

„Be kell tartani a hatályos intézkedéseket, és folytatni kell az oltási kampányt, mert csak így tudjuk korlátozni a járvány negatív hatásait és így térhet vissza minden a normális kerékvágásba” – nyilatkozta Novák.

Ami viszont egyelőre érthetetlen:

a romániai sportversenyek csak hajnal 5 és este 9 között rendezhetők nézők előtt. Az intézkedés a hivatalos közlönyben való megjelenés után lép érvénybe.

A Székelyhon azt írja, a Sportminisztérium által közzétett tájékoztató azonban korántsem teljes, hiszen nem ad magyarázatot arra, hogy bár a zöld igazolvánnyal rendelkezők 22 óra után szabadon közlekedhetnek, a sportrendezvényeken miért nem maradhatnak 21 óra után.

Továbbá egyelőre az is kérdéses, hogy mi történik a nézőkkel azokon a mérkőzéseken, amelyek nem fejeződnek be 21 óráig.

A jövő heti fordulóban egy olyan mérkőzés akad, amely nem érne véget 21 órára, három pedig a határidő után kezdődik.

Olvasói sztorik