Nemzetközi foci

A Premier League elnöke már bele is bukott abba, hogy szaúdi kézbe engedte a Newcastle-t

PAUL ELLIS / AFP
PAUL ELLIS / AFP

Januárban távozik posztjáról Gary Hoffman, az angol labdarúgó élvonal, a Premier League tavaly áprilisban megválasztott, de hivatalát csak júniustól ellátó elnöke. A liga szerdán erősítette meg a Hoffman távozásáról szóló korábbi sajtóhíreket.

Kapcsolódó
A DAC tulajdonosa négyszeres magyar bajnok csapatot vehet
Jelenlegi NB II-es klubról van szó.

Közleményében az elnök kiemelte: kiváltság volt számára, hogy vezethette a PL-t, de úgy döntött, itt az ideje, hogy félreálljon, és a következő izgalmas időszakban már egy új vezetés irányítsa a ligát.

Az angol sajtó szerint az elnök a PL-klubok többségének nyomására távozik, melyek ellenezték, hogy a Newcastle United egy szaúd-arábiai hátterű konzorcium tulajdonába kerüljön, amely mögött döntően a 430 milliárd dolláros szaúdi állami befektetési alap (PIF) áll.

A PL húsz klubja közül 18 támogatta azt az indítványt – csak a Newcastle United és a Manchester City maradt ki –, hogy ideiglenesen állítsák le az egész projektet. A liga akkor azt közölte: megfelelő garanciákat és jogi biztosítékokat kapott arra, hogy a szaúdi állam nem szól bele a klub irányításába.

A PL-klubok többsége attól is tart, hogy a világ egyik legnézettebb bajnokságának megítélése „sokat romolhat” az üzlet miatt. Korábban ugyanis még az Amnesty International jogvédő szervezet is sürgette a PL vezetését, hogy az emberi jogi kérdésekkel kapcsolatban vizsgálja meg a tulajdonosokat és a vezetőket.

Olvasói sztorik