Nemzetközi foci bajnokok ligája

37 ember halálát okozta a tavalyi Liverpool–Atlético BL-nyolcaddöntő

JAVIER SORIANO / AFP
JAVIER SORIANO / AFP

A koronavírus-járvány korai kezelése az Egyesült Királyság történetének egyik legsúlyosabb közegészségügyi kudarca volt, mert a miniszterek és a tudósok fatalista megközelítést alkalmaztak, olvasható abban a 151 oldalas, „Koronavírus: eddigi tanulságok” című vizsgálati anyagban, amelyet a brit kormány hozott nyilvánosságra.

Kapcsolódó
„Robogó vonaton ülök, butaság lenne meghúzni a vészféket” – Lőw Zsolt a vezetőedzői munkáról
A Chelsea magyar másodedzője elárulta, szerinte ki érdemelné meg az Aranylabdát.

A tanulmány a 34. oldalon – a 84. pontban – megdöbbentő egyértelműséggel kijelenti, hogy 37 ember halt meg feleslegesen, csak azért, mert 2020. március 11 -én, az Anfield Roadon nézők előtt rendezték meg a Liverpool-Atlético Madrid Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágóját.

„A kormány március 3-i cselekvési terve jelezte, hogy nem áll szándékában olyan szigorú zárlatot bevezetni, mint amit a világ más részein végrehajtottak… Ez a megközelítés azt jelentette, hogy a vírust terjesztő események folytatódtak. Ilyen volt például a Liverpool FC és az Atlético Madrid közötti mérkőzés március 11-én – azon a napon, amikor a WHO a koronavírust pandémiának minősítette –, illetve a Cheltenham Fesztivál, ami az egyik leghíresebb brit lóverseny.

Előbbin 50 ezer, utóbbin 250 ezer ember vett részt, a későbbi elemzések azt sugallták, hogy ezen események után további 37, illetve 41 haláleset történt a helyi kórházakban.

Mindazonáltal nem világos, hogy ezek a halálesetek az eseményeken való részvétel vagy a kapcsolódó tevékenységek (utazás, kocsma) miatt következtek be” – olvasható.

A Guardian azt írta, miután a jövő keddi, madridi összecsapás után két héttel, november 19-én ismét összefutnak a felek az Anfielden, szép dolognak tűnik, ha a liverpooliak valamiféle tiszteletadásban gondolkodnának azon az estén. Akkor is, ha jelenleg csupán egy kormányzati jelentés áll rendelkezésre az esettel kapcsolatban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik