Nemzetközi foci

Wayne Rooney csapata máris készülhet a kiesésre

Nick Potts/PA Images via Getty Images
Nick Potts/PA Images via Getty Images

Ugyan még csak szeptembert írunk és az angol Championship 2021-22-es szezonjából csupán hét forduló telt el, a Derby County mégis úgy tűnik, készülhet a kiesésre.

Kapcsolódó
Mit jelent, hogy Ronaldo Manchesterben megtette, amire Torinóban nem volt hajlandó?
Cristiano Ronaldo hajlandó volt megtenni a Manchester Unitedben azt, amit a Juventusban nem: középcsatárt játszik. De vajon mi következik ebből?

A csapat egy győzelemmel és négy döntetlennel, 7 ponttal a 16. helyen áll, de ha életbe lépnek a szankciók és levonnak a klubtól 12 pontot, máris mínusz 5 ponttal az utolsó helyen találja magát.

A klub nagyon komoly anyagi gondokkal küzd (a 2016-os, a 2017-es és a 2018-as elszámolások során is megszegte a számviteli szabályokat), és a BBC információja szerint csődgondnokság alá került.

Az angol szövetség megerősítette, hogy ez a szabályok értelmében súlyos pontlevonást eredményez.

Azonban ez még csak a kezdet lehet, ha újabb pénzügyi problémák merülnek fel, újabb 9 pontot vonhatnak le. Márpedig így Wayne Rooney menedzser csapata hiába küzd a pályán, a harmadosztályba zuhanás elkerülhetetlennek tűnik.

A Derby tulajdonosa, Mel Morris 2019 júniusa óta próbálja eladni a klubot, de márciusban egy Abu Dzabi-i székhelyű csoport, májusban pedig Erik Alonso spanyol üzletemberrel is kútba esett az esetleges megállapodás.

A klub közleménye szerint a koronavírus súlyos hatással volt, a járvány mintegy 20 millió font bevételkiesést okozott, ezért nem tudták teljesíteni napi pénzügyi kötelezettségeiket.

„Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, milyen pusztító, ha ebbe a helyzetbe kényszerülünk. A koronavírus a mostani szezonban is negatív hatással van a bevételekre. Más szektorokkal ellentétben a labdarúgás csak kismértékben tudta csökkenteni költségalapját, mivel a kiadások többsége a játékosállományhoz kapcsolódott, és a futballistákat nem lehetett elbocsátani.”

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik