Nemzetközi foci

A női futballválogatott után az U18-as női csapat is elmenekült Afganisztánból

Guillaume Pinon / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP
Guillaume Pinon / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Azok után, hogy az afgán női labdarúgó-válogatott tagjai augusztusban elhagyta az országot a tálibok miatt, az U18-as leánycsapat is elmenekült. Míg a felnőtt futballválogatott játékosai Ausztráliában leltek menedékre, az ifjúsági focisták elsőként Pakisztánba kerültek, ahonnan Katar felé veszik az irányt.

Kapcsolódó
Elmenekült Afganisztánból a női futballválogatott
Egy ausztrál gépen vegyültek az utasok közé.

A tálibok előző uralma idején, 1996 és 2001 között a nők nem sportolhattak, nem tanulhattak és munkát sem vállalhattak. A radikálisok azt állították, hogy változott hozzáállásuk a nőkhöz. Ennek ellenére egyes sportágakból kizárták őket, és az elmúlt napokban erőszakkal oszlatták fel a nők egyenlő jogokat követelő tüntetését.

Fauád Csaudhrí pakisztáni tájékoztatási miniszter elmondta, hogy a közúton érkező, 115 főből álló csoport Pakisztán északnyugati részén, Torhamnál lépte át a határt kedd éjjel, a megfelelő úti okmányok és vízumok birtokában.

A női ifjúsági válogatott volt csapatkapitánya, Halída Popal arra buzdította az országban maradókat, hogy égessék el sportfelszerelésüket és töröljék a közösségi médiából azokat a képeket, amelyeken fociznak, hogy elkerüljék az esetleges megtorlást. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a múlt hónapban elmondta, hogy dolgozik az Afganisztánban maradt sportolók kimenekítésén.

Olvasói sztorik