Nemzetközi foci

Egy végzetes rutinműtétből született a futball legszomorúbb szerelmi története

Universal / Corbis / VCG via Getty Images
Universal / Corbis / VCG via Getty Images
Jean-Pierre Adams 22 alkalommal szerepelt a francia válogatottban, többször, mint a legendás Just Fontaine vagy David Ginola. Egyike volt az első fekete focistáknak, akik a francia csapatban szerepeltek, úttörőként megteremtve a lehetőséget, hogy később a hozzá hasonlóan Nyugat-Afrikából induló Marcel Desailly vagy Patrick Vieira meghatározó egyénisége legyen a válogatottnak. A félelmetes fizikai adottságokkal rendelkező Adams már visszavonult, amikor egy térdműtét során orvosi műhiba következtében kómába esett, amiből sosem ébredt fel. Felesége, Bernadette 39 éven át ápolta őt önzetlen szeretettel és féltő gondoskodással.

Ne aggódj, minden rendben, jól érzem magam

– így búcsúzott 1982. március 17-én, egy szerdai napon a 22-szeres francia válogatott futballista, Jean-Pierre Adams a feleségétől, Bernadette-től. Egyikük sem tudhatta, hogy akkor beszélnek utoljára egymással.

Adams, aki akkor már felhagyott a játékkal, és épp az edzői karrierjét indította volna be, rutinműtétre indult a lyoni kórházba, hogy rendbe tegyék a sérült térdét.

A műtét napján azonban a kórházi dolgozók nagy része sztrájkolt, talán emiatt fordulhatott elő, hogy az altatóorvos egyszerre nyolc műtétet felügyelt, mintha csak egy futószalag mellett állna a gyárban. A helyzetet tovább bonyolította, hogy az altatáshoz egy korábban már problémásnak bizonyult gyógyszert használtak, és Adams műtétjét a leterhelt altatóorvos mellett egy évismétlő gyakornok felügyelte, aki utóbb elismerte, nem volt olyan képességek birtokában, amivel megfelelően levezényelhette volna a beavatkozást.

„Mivel nem volt létfontosságú a műtét, a sztrájk miatt orvosok hiányoztak, az aneszteziológus pedig a két műtő között rohangált, fel kellett volna hívniuk, hogy elhalasztják Jean-Pierre operációját” – mondta Bernadette hosszú évekkel később. Az aggódó feleség a műtét napján többször is telefonált a kórházba, de csak a harmadik hívásnál járt sikerrel, és még jobban kétségbeesett, amikor az orvos komoly hangon közölte vele, hogy menjen be, mert baj van.

Kiderült, hogy az altatóorvos hibája miatt egy rosszul bevezetett cső elzárta az Adams tüdejéhez vezető utat, az oxigénhiányos állapot szívrohamhoz és agykárosodáshoz vezetett, a focista pedig kómába esett.

„Amikor megláttam a kórházban, mindenfelé csövek álltak ki belőle. Öt napig ki sem mozdultam a kórházból, azt hittem, fel fog ébredni, és ott akartam lenni” – emlékezett vissza Bernadette.

Túlélt egy balesetet, majd a seregnél felfigyeltek rá

Adams Szenegál fővárosában, Dakarban született 1948. március 10-én egy mélyen vallásos család legidősebb gyerekeként. Bár a szülők is tisztában voltak azzal, hogy Jean-Pierre imád focizni, kedvenc hobbijának csak akkor hódolhatott, ha a jegyei rendben voltak a suliban. Adams 10 éves volt, amikor nagymamája zarándokútra vitte Európába, és beíratta egy francia iskolába.

Jean-Pierre-t egy helyi család vette magához, ő pedig a tanulás mellett továbbra is lelkesen rúgta a labdát, fekete fiatalként a sport révén sokkal könnyebben szocializálódhatott, és fizikai ereje mellett közvetlen személyisége is népszerűvé tette a társai körében. Feltett szándéka volt, hogy profi labdarúgó lesz belőle, de már az első lépések sem voltak zökkenőmentesek.

Még az amatőrbajnokságban szereplő Entente Bagneaux-Fontainebleau-Nemours játékosa volt, amikor előbb térdsérülés vonta ki a forgalomból, majd részese lett egy súlyos autóbalesetnek, amelyet ő ugyan kisebb-nagyobb sebekkel megúszott, de közeli barátja, Guy Beaudot életét vesztette.

A fordulópontot a katonaság jelentette számára, ahol felfigyeltek az átlagon felüli fizikai adottságaira, és beválogatták a hadsereg csapatába, majd beajánlották a Nimes-hez – amelyről a magyar szurkolóknak minden bizonnyal az ugrik be, hogy 1996 őszén harmadosztályú csapatként kettős győzelemmel csapta ki a Honvédot a KEK első fordulójában.

A csapata után élete párját is megtalálta, amikor egy buliban találkozott Bernadette-tel.

„Nem tagadom, eleinte nagyon nehéz volt a családomnak, mert akkoriban nem nézték jó szemmel, ha egy fehér nőnek fekete barátja van. De belevágtunk az együttélésbe, majd elhatároztuk, hogy összeházasodunk, és amikor megírtam a szüleimnek, hogy készüljenek az esküvőre, anyám meghívott minket vacsorára.

A családi vacsora aztán mindent megváltoztatott, Jean-Pierre belopta magát a szüleim szívébe, akik onnantól folyamatosan áradoztak róla

– mesélte Bernadette.

Ijesztő ellenfél volt a csatároknak

A Nimes-nél Adams igazi mentorra lelt az edző, Kader Firoud személyében, aki szívesen vette a szárnyai alá a fiatal vagy alacsonyabb osztályból érkező focistákat, és akinél több élvonalbeli meccsen csak a legendás Guy Roux ült a kispadon Franciaországban. A Nimes akkoriban egyik legfényesebb időszakát élte, a klub Adamsszel a soraiban előbb egy negyedik helyezés révén története során először léphetett ki a nemzetközi porondra, majd ezt is felülmúlva másodikként zárt az Olympique Marseille mögött.

Bár az aranyérem nem jött össze, Adams a válogatott meghívóval vigasztalódott, és 1972 nyarán az Afrika legjobbjaiból verbuvált csapat ellen bemutatkozhatott a francia válogatottban, majd ősszel az első tétmeccsét is lejátszotta a szovjetek elleni vb-selejtezőn.

„Igazi őserő volt, fizikailag rendíthetetlen, és ehhez hatalmas elszántság párosult. Az ellenfelek számára ijesztő lehetett, de nekem nagy öröm volt együtt játszani vele” – nyilatkozta Adamsről Henri Michel, a későbbi francia szövetségi kapitány, aki a már említett szovjetek elleni vb-selejtezőn szintén pályára lépett.

Hogy Michel mit értett azon, hogy a pályafutását csatárként kezdő, majd idővel a hátvédsorba vezényelt Adams ijesztő lehetett az ellenfelek számára?

A kőkemény védelméről híres Nimes oszlopa Adams volt, ez a hihetetlenül erős és atletikus kolosszus. Mindig rettegtem az évi két egymás elleni találkozástól

– vallotta be az argentin csatár, Ángel Márcos, aki a hetvenes években a Nantes-ban és a Toulouse-ban is játszott, előbbivel bajnoki címet is nyert.

A szovjetek elleni párizsi vb-selejtezőn Adams mellett a védelem közepén a Guadeloupe-ról származó Marius Trésor játszott, és a páros tagjai remekül kiegészítették egymást, Adams képviselte az erőt, Tresor pedig a technikát, valamint az eleganciát. A duó olyan jól teljesített, hogy minden idők egyik legnagyszerűbb hátvédje, Franz Beckenbauer egyenesen a kontinens egyik legjobb védőpárosának titulálta őket.

Universal / Corbis / VCG via Getty Images Adams és Tresor párosát a Fekete Őrség (La Garde Noire) becenévvel illették.

De Adams és Trésor nemcsak a saját korszakukban számítottak meghatározónak, hanem valódi úttörők a francia futball egészét nézve is, elég csak arra gondolnunk, hogy a Guadeloupe-on született Lilian Thuram, a ghánai származású Marcel Desailly, valamint az Adamshez hasonlóan Dakarból induló Patrick Vieira is milyen fontos tagja volt az 1998-ban világbajnokságot, 2000-ben Eb-t nyerő válogatottnak, igaz, Vieira csak az Eb-re játszotta be magát a kezdőbe.

Maga volt a megtestesült életöröm

Az időközben a Nimes-től Nizzába szerződő Adams többször is sérüléssel bajlódott, és a válogatottban – amellyel kétszer a magyar csapat ellen is megmérkőzött – utoljára 1976 szeptemberében, a Dánia ellen barátságos meccsen szerepelt. A nizzai csapattal az 1975–1976-os idényben elért második hely volt a legjobb eredménye, majd 1977-ben a PSG-hez igazolt, amelynek agyafúrt elnöke, Daniel Hechter nem kevés pénzt tolt a klubba, hogy a PSG, és ne a Paris FC legyen a főváros első számú klubja, de Adams párizsi időszakában csak két gyenge idényre futotta a csapattól (11., majd 13. hely).

Amikor Adams nem a pályán hajszolta a csatárokat, élvezte az életet, szeretett elegánsan öltözködni, rajongott a brazil zenéért, és időnként megengedte magának, hogy rágyújtson egy-egy márkás szivarra.

„Maga volt a megtestesült életöröm, szeretett viccelődni, és könnyen elérte, hogy az emberek mosolyogjanak körülötte” – adott betekintést Bernadette abba, milyen ember volt a férje.

Amíg a felesége otthon ápolta, a futballvilág összefogott Adamsért

A műtét azonban mindent megváltoztatott, Bernadette-nek meg kellett szoknia, hogy a kórházban tölti a napjait, és féltő gondoskodása mellé a reménykedés társult, hátha Jean-Pierre felébred a kómából.

A márciusi műtét után Adamset novemberben szállították át egy másik kórházba, de az ottani személyzet nem foglalkozott vele elég körültekintően, és ez felfekvéshez, majd súlyos fertőzéshez vezetett, így operációra volt szükség.

Hónapokkal később a kórház jelezte, hogy már nem tudnak gondoskodni Adamsről, Bernadette ekkor úgy döntött, ő fogja ápolni a férjét. A család egy egyedi építésű házba költözött, amit a feleség úgy nevezett el, a Gyönyörű alvó sportoló otthona.

A házra felvett hitelek miatt Bernadette nehéz anyagi helyzetbe került, de a francia szövetség segítő kezet nyújtott számára: 1982 decemberében 25 ezer frankot adományozott neki, majd a későbbiekben heti 6000 frankkal támogatta, férje korábbi klubjai közül pedig a Nimes és a PSG is felajánlott a családnak 15-15 ezer frankot.

A korábbi válogatott játékosokat tömörítő Variétés Club de France szintén a család mellé állt, és évente több jótékonysági meccset szervezett, amelynek bevételét Adamséknek ajánlotta. A családnak szüksége is volt az anyagi támogatásra, az orvosi műhiba miatt indított per ugyanis nagyon elhúzódott, hét évvel a műtét után mondták ki, hogy az orvosok hibáztak, de további négy évnek kellett eltelnie, mire Bernadette-ék megkapták a kártérítést.

„Olyan érzésem volt, mintha azért húznák el ennyire a procedúrát, hogy hátha közben elmegy a kedvem az egésztől, és visszakozom. Ha nem lett volna a futballvilágból érkező támogatás, tönkrementem volna anyagilag” – mondta Adams felesége.

Az eutanázia fel sem merült

Jean-Pierre képes volt önállóan lélegezni, de az agykárosodás következtében elvesztette a látását, vegetatív állapotban volt, és folyamatos ápolásra szorult. Bernadette minden reggel 7 óra előtt kelt, megreggelizett, majd átöltöztette, megborotválta, megetette a férjét, éjszakánként pedig felkelt hozzá, hogy a felfekvést elkerülendő átfordítsa az ágyban.

Bernadette mindent elkövetett, hogy Jean-Pierre-t az állapota ellenére bevonja a család mindennapjaiba, beszélt hozzá, felolvasta neki a leveleket, ha nem volt szülinapja, akkor is meglepte kisebb-nagyobb ajándékokkal, és feldíszítette a szobáját.

A nő azt mondja, azon kevés alkalommal, amikor egy-egy éjszakára ápolók vették gondozásba a férjét, Jean-Pierre hangulata mindig megváltozott.

„Érzékelte, hogy nem én etetem és foglalkozom vele. Érzett bizonyos dolgokat, és a hangomat is felismerte”.

Az évek folyamán több interjú is készült Bernadette-tel, és ezekben általában rákérdeztek nála, nem merült-e fel benne az eutanázia gondolata.

„Elképzelhetetlen! Nem tud beszélni, én pedig nem hozok döntést helyette” – tiltakozott hevesen. Bár elismerte, hogy a napi rutin teljesen felőrölte lelkileg, Bernadette igyekezett a két fiát Laurent-t és Frédéricet – előbbi 11, utóbbi 4 éves volt a végzetes műtét idején – megóvni annak érdekében, hogy a körülményekhez képest teljes életet élhessenek.

„Próbálok nem gondolni a műtétre, de egyszerűen nem megy. Elég ránéznem Jean-Pierre-re, és egyből bevillan” – vallotta be öt évvel ezelőtt Bernadette.

Jean-Pierre Adams 2021. szeptember 6-án, 73 évesen halt meg. A kórház soha nem kért bocsánatot a történtekért.

Olvasói sztorik