Nemzetközi foci

Kiakadtak a spanyol klubok a dél-amerikai vb-selejtezőkre

GUSTAVO ORTIZ / AFP
GUSTAVO ORTIZ / AFP

A Sevilla és a Villarreal szeretné elérni, hogy halasszák el a jövő heti spanyol bajnoki-mérkőzésüket, mert nem számíthatnának azon játékosaikra, akik szerepelnek a dél-amerikai labdarúgó világbajnoki selejtezőkön a következő napokban. A szövetség hamarosan dönt a kérelemről, írta az MTI.

A La Liga 4. fordulójában a Sevilla a Barcelonát, a Villarreal pedig az Alavést fogadja, a menetrend szerint jövő szombaton.

A Sevillából az argentin Marcos Acuna, Gonzalo Montiel és Alejandro Gomez, a Villarrealból Geronimo Rulli és Juan Foyth, valamint az ecuadori Pervis Estupinan kapott meghívót hazája válogatottjába.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) vasárnapi ítélete szerint a spanyol kluboknak el kell engedniük dél-amerikai játékosaikat hazájuk válogatottjába a szeptemberi világbajnoki selejtezőkre.

Az angol és spanyol élklubok a múlt hét elején közölték, hogy a koronavírus-járvány miatt vörös besorolású, azaz utazásra nem ajánlott országokba nem engedik el a játékosaikat, mert hazatérésük után karantén vár rájuk, vagyis további 10-14 napig nem számíthatnának rájuk a fertőzésveszély miatt.

A Premier League-ből közel hatvan futballista utazna 26 vörös besorolású országba, a La Liga esetében pedig 13 klubból 25 játékos érintett.

A La Liga azért fordult a CAS-hoz, mert jogszerűtlennek tartotta, hogy a nemzetközi szövetség (FIFA) meghosszabbította a válogatott meccsek miatti bajnoki szünetet, így az eredetileg tervezett kettő helyett egy újabb fordulót beiktathatnak a dél-amerikai vb-selejtezősorozatba – ám a CAS a FIFA-nak adott igazat.

A FIFA versenynaptár-módosítása miatt az érintett futballisták nem szerepelhetnek klubcsapatukban a spanyol élvonal negyedik fordulójában, hiszen két-három nappal korábban még hazájuk színeiben játszanak.

A FIFA korábban jóváhagyta, hogy a klubok ne engedjék el a válogatotthoz azokat a játékosaikat, akikre visszatérve karantén várt volna, ám ez a kivételezés már nincs érvényben. Így azok a csapatok, amelyek most nem engedik el a válogatott futballistákat, szankcióra számíthatnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik