Élő Nemzetközi foci

Csődöt mondott a City, másodszor BL-győztes a Chelsea

PIERRE-PHILIPPE MARCOU / POOL / AFP
PIERRE-PHILIPPE MARCOU / POOL / AFP

Kai Havertz góljával 1-0-ra megnyerte a Chelsea a BL-döntőt a Manchester City ellen.

Az első félidőben egyértelműen veszélyesebben játszott a Chelsea, Timo Wernernek két helyzete is volt, de egyikből sem szerzett gólt. Aztán Mason Mount indítása után Kai Havertz pályafutása első BL-góljával szerzett vezetést a Chelsea-nek, a Manchester City pedig semmit nem mutatott abból a lehengerlő fociból, amivel behúzta az angol bajnokságot.

Guardiola hat támadó felfogású játékossal állt fel, sem Fernandinhót, sem Rodrit nem rakta be a kezdőbe, vagyis nem volt igazi védekező középpályása, és a Chelsea ezt kihasználva uralta a középpályát az első félidőben.

A második félidőben sem találta a fogást a City az ellenfelén, Pep Guardiola csak akkor hozott be igazi csatárt Gabriel Jesus személyében, amikor az Antonio Rüdigerrel ütköző Kevin De Bruynét kényszerűségből le kellett cserélnie.

A City próbálkozott, mégis a Chelsea-nek volt helyzete, hogy lezárja a meccset, de a BL-döntők első amerikai focistája, Christian Pulisic elrontotta a ziccert. Guardiola a klub távozó gólrekorderét, Sergio Agüerót is beküldte, de a City támadójátéka csődöt mondott, így története során másodszor lett BL-győztes a Chelsea. Az edzői stábjában Lőw Zsolttal!

Bajnokok Ligája, döntő:

Manchester City – Chelsea 0-1 (0-1)
Porto, Estádio Dragao, 14 110 néző
v.: Mateu Lahoz (spanyol)
Manchester City: Éderson – K. Walker, Stones, Rúben Dias, Zincsenko – De Bruyne (Gabriel Jesus, 60.), Gündogan, Bernardo Silva (Fernandinho, 64.) – Mahrez, Sterling (Agüero, 77.), Foden.
Chelsea: É. Mendy – R. James, Thiago Silva (Christensen, 39.), Rüdiger – Azpilicueta, Kanté, Jorginho, Chilwell – Mount (Kovacic, 80.), Havertz – Werner (Pulisic, 66.).
gól: Havertz (41.)
sárga lap: Gündogan (34.), Gabriel Jesus (88.), illetve Rüdiger (57.)

Vezet a Chelsea!

Havertz kapott remek labdát, valahogy átfűzte magát Édersonon, majd az üres kapuba gurított.

Thiago Silva befejezte

Lesántikált a brazil védő, Christensen érkezett a helyére a Chelsea védelmébe.

Pedig már majdnem bejött a csel

Havertz próbálta befűzni Zincsenkót, de az ukrán védő még épp időben szerelte a Chelsea támadó középpályását.

Gündogané az első sárga

A levegőbe felugorva ment a labdáért, de csak Mount lábát találta el a City németje. Közben Thigo Silva húzza a lábát a Chelsea-nél.

Rüdiger hogy ért oda!

Foden került volna óriási helyzetbe, el is pöckölte a labdát, de Rüdiger beledobta magát a lövésbe, és elakadt benne a labda.

Eddig veszélyesebb a Chelsea

Chilwell beadása után Kanté fejelt. Pedig mindössze 168 cm. Igaz, a fejese nem ment kapura, de ez is lehetőség volt.

Minden helyzet Wernerre jön ki?!

A Chelsea ezúttal a jobb oldalon bontotta a City védelmét, Werner megint ziccerbe került, de szinte belebotlott a labdába, úgyhogy megkönnyítette Éderson dolgát. Majd ismét a német csatár lőtt, Éderson ezt kitolta, majd lehúzta a szögletet.

Őrült fél perc

Előbb Werner találta el a bal lábával a jobbat lövés gyanánt, majd a kontránál Sterling passza után óriásit mentett az egyik Chelsea-védő.

Sterling ráhúzta sarokkal az alapvonalról

Sterling használta ki egy indításnál, hogy James elaludt, a levétel jó volt, de aztán már túl közel került a City támadója Mendyhez, így megpróbálta elvinni a labdát mellette, a vége az lett, hogy az alapvonalról bevállalt egy sarkazást, de a kapus résen volt. Az esetet követő szögletnél a bíró kifelé ítélt szabadrúgást, így elhárult a veszéy.

Ritkán, de van ilyen

Utoljára 2004-ben fordult elő, hogy egy olasz játékos egy másik nemzet klubjában szerepelt a BL-döntőben. Akkor Flavio Roma a Monaco színeiben játszott a fináléban, most a Chelsea középpályása, Jorginho lépett a nyomdokaiba.

Veszélyesebbnek tűnt

Werner passzolt a másik némethez, Havertzhez a 16-oson belül, akinek a beadása egy védőn lelassult, így Éderson könnyen lehúzta a labdát.

Az elsőbálozóknak nem megy

Azok közül a csapatok közül, amelyek történetük első BL-döntőjét vívták, hét (Valencia, Leverkusen, Monaco, Arsenal, Chelsea, Tottenham, PSG) is elveszítette a finálét. Utoljára a Dortmund tudott elsőbálozóként nyerni – még 1997-ben a Juventus ellen. Úgyhogy fel van adva a lecke a Citynek.

És a nem annyira rutinos angol

A 21 éves és 172 napos Reece James a második legfiatalabb Chelsea-játékos, aki döntőzhet a nemzetközi porondon. A kékek rekordere Alan Hudson, aki 19 éves és 332 naposan játszott a Real Madrid elleni, 1971-es KEK-döntőben. Akkor a döntő 1-1-re végződött, végül a megismételt meccset megnyerte a Chelsea.

A rutinos brazil

A 36 éves és 249 napos Thiago Silva a legidősebb Chelsea-játékos, aki európai kupadöntőben szerepel.

Guardiola már tudja, milyen érzés

A City katalán edzője a Barcelonával 2009-ben és 2011-ben is megnyerte a BL-t, viszont a Bayern Münchennel még a döntőig sem jutott el, és a Cityvel is most először sikerült neki. A másik oldalon Thomas Tuchel egy vesztes finálét tud felmutatni a BL-ben, az előző sorozatban a Bayern 1-0-ra verte az akkor még a német edző által irányított PSG-t.

Olvasói sztorik