Nemzetközi foci

Barca-alkalmazott ölébe hullott egy szövetségi kapitányi poszt

Prince Victor / ANP / AFP
Prince Victor / ANP / AFP

Átmeneti jelleggel visszatér korábbi sikerei színhelyére Patrick Kluivert, aki a betegséggel bajlódó Guus Hiddink helyére lép, és ő vezeti a curacaói válogatottat a világbajnoki selejtezők két, júniusi mérkőzésén,

A 74 éves edzőlegenda, Hiddink koronavírusból lábadozik, így nem lehet ott a Brit Virgin-szigetek elleni idegenbeli, majd a Guatemala elleni hazai mérkőzésen. Miután Hiddink jó kapcsolatot ápol Joan Laportával, a Barcelona elnökével, gyakorlatilag kikölcsönözte Kluivertet, aki most a Barca ifjúsági akadémiájának vezetőjeként dolgozik.

Kluivert számára nem lesz ismeretlen a terep, hiszen itt dolgozhatott először vezetőedzőként.

Édesanyám Curacaóról származik, itt élnek a rokonaim, így számomra ez a válogatott tökéletes lehetőség arra, hogy egy jó csapatot építve felhívjam magamra a figyelmet. Aztán majd jöhet egy nagycsapat

– nyilatkozta 2015 tavaszán, amikor átvette a csapat irányítását.

Végül 12 mérkőzésen ült a kispadon, a mérlege hat győzelem, három döntetlen és három vereség volt.

A nagy áttörés azonban nem sikerült, a 2018-as világbajnoki selejtezők első fordulójában a 2-1-es hazai győzelem után idegenben 2-2-es döntetlent ért el Montserrat ellen, majd a következő körben a hazai 0-0-t egy 1-1-es döntetlen követte Kubában, így idegenben szerzett góllal jutott tovább. A 3. forduló aztán végállomást jelentett, Salvador két 1-0-s sikerrel elbúcsúztatta.

A jelenlegi világbajnoki selejtező sorozat első körében a válogatott két győzelemnél jár, előbb Saint Vincent és a Grenadine-szigetek csapatát győzte le 5-0-ra, majd Kubában nyert 2-1-re. Amennyiben Curacao a következő két mérkőzést is hozza, biztos csoportelsőként zár, és a D csoportból a Dominikai Köztársasággal vagy Panamával vív oda-visszavágós mérkőzést a harmadik körbe jutásért.

Már a harmadik vb-selejtezősorozat

Curacao futballtörténelme 97 éves múltra tekint vissza, a válogatott 1924. április 6-án játszotta első mérkőzését Aruba ellen és 4-0-ra győzött. A Karib-tenger déli részén fekvő sziget a Holland Királyság alkotmányos részeként viharos időszakokat élt át, és miután 1948-ban a Holland Antillák része lett, 2008-ig ezen a néven szerepelt futballeseményeken.

Holland Antillák 2010 októberében megszűntek, a belőle kivált Curacao és Sint Maarten a Holland Királyság két új társult állama lett, és mindkét terület saját válogatottat alapított. Curacao lett a Holland Antillák jogutódja, 2011 márciusa óta szerepelhet FIFA-eseményeken, így már a harmadik vb-selejtezősorozatban indulhat el.

Komoly sikereket eddig nem ért el, a legnagyobb eredményét a futballvébék éveiben ugyancsak négyévente megrendezett Közép-Amerikai és Karibi Játékokon érte el, amelynek futballtornáját 1950-ben és 1962-ben is megnyerte, a CONCACAF-bajnokságon (1991 óta Arany-kupa) kétszer volt harmadik (1963, 1969).

1973 után csak 2017-ben tért vissza az Aranykupára, akkor 11., két évvel később a 8. lett. Idén is szerepel, Hiddink bízik is benne, hogy július 10-étől már a csapat rendelkezésére áll.

A válogatott keret érdekessége, hogy évekkel ezelőtt Kluivert ötletére elkezdték felkutatni azokat a holland játékosokat, akik komolyabb ligákban és csapatokban szerepelnek, de akiknek származásuk révén van valamilyen helyi kötődésük, így könnyen honosíthatóak.

Ennek is köszönhető, hogy a legutóbbi keretben már a holland élvonal mellett az angol Championshipból (Cardiff City, Huddersfield Town), az amerikai MLS-ből (Columbus Crew), Romániából (Dinamo Bucuresti), Ciprusról (Apollon Limassol) és Portugáliából (Nacional) is kerültek be játékosok.

Olvasói sztorik