Nemzetközi foci

Súlyos eltiltás fenyegeti Zlatan Ibrahimovicot

JONAS EKSTROMER / TT News Agency via AFP
JONAS EKSTROMER / TT News Agency via AFP

Komoly bajba kerülhet Zlatan Ibrahimovic, aki megsértette a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szabályait azzal, hogy a Bethard fogadási cég résztulajdonosaként tért vissza a svéd válogatottba.

Kapcsolódó

A FIFA és az UEFA szabályzata kimondja, hogy olyan labdarúgók nem szerepelhetnek a versenyeiken, akik érdekeltek bármilyen fogadásokkal foglalkozó vállalkozásban.

A svéd Aftonbladet szerint azonban Ibrahimovic még mindig a máltai cég résztulajdonosa – ez pedig fegyelmi eljárást vonhat maga után.

A klasszis 2018-ban lett a cég arca, jelenleg az AC Milan futballozik, és visszatért a válogatottba is a világbajnoki selejtezőkre.

A FIFA etikai kódexe és az UEFA fegyelmi szabályai szerint a résztulajdon joga nem megengedett, így aztán előbbi szabályait azzal sértette meg, hogy márciusban visszatért a Grúzia elleni válogatott mérkőzésre, utóbbit azzal, hogy 2020 szeptemberében már játszott a Shamrock Rovers elleni Európa Liga-párharcban.

Ibrahimovicot – a FIFA előírásai szerint – akár egymillió svéd koronáig (százezer euróig) terjedő pénzbírsággal sújthatják, és legfeljebb három évre eltilthatják minden, futballal kapcsolatos tevékenységtől. 

Olvasói sztorik